Jordgubbsodling kan bli begravningsplats

I takt med att Västerviks nysvenskar blir äldre behöver även Nya kyrkogården i Västervik bli större. Det behövs "jungfrulig mark" för begravning av främst muslimska invånare.

Foto: Karin Hertz/VT

Västervik2017-09-02 08:10

Sydost om Västerviks Nya kyrkogård längs med Hornsvägen har Vassbäcks gård haft jordgubbsodlingar. Marken ägs av Västerviks kommun.

– Vi diskuterar just nu med kommunen om vi skulle kunna få köpa en del av den marken, men det återstår att se hur det går. Än så länge har vi inte fått något svar, säger Peter Springfeldt, kyrkogårdschef för kyrkogårdarna i Södra Tjust pastorat.

Det finns visserligen mark i andra delar av nuvarande kyrkogårds utkanter.

– Ja, det finns det, men där finns det berg i dagen och i så fall skulle vi behöva spränga. Det är ju frågan om kistbegravningar så vi behöver kunna gräva två meter ner i jorden.

Peter Springfeldt bedömer att den gamla odlingsmarken skulle vara ett bättre alternativ.

Behovet av begravningsmark på jungfrulig mark kommer att öka allt eftersom och läget är inte akut.

– Men om vi inte får köpa mark i anslutning till kyrkogården så behöver vi bygga en ny muslimsk begravningsplats om 20 år. Det skulle bli mer kostsamt om vi tvingades anlägga den någon annanstans och inte i anslutning till kyrkogården. Det är ju här vi har resurserna.

Det är givetvis svårt att bedöma när behovet av begravningsplatser kommer att uppstå.

– Med den "åtgången" på begravningsplatser vi har i dag kommer de att räcka i mellan 10 och 20 år, så om 20 år finns det inga utrymmen kvar. Vi skulle klara oss långt med något hektar mark.

Enligt Tage Gustafsson, mark- och exploateringsstrateg på Västerviks kommun, har kommunen lovat att fundera på saken.

– Vi behöver tillsammans med planarkitekterna tänka igenom hur vi vill använda marken i framtiden. Det här området berörs av planerna för en södra infart. Men vi förstår givetvis kyrkogårdens behov, så vi får se vad vi kan göra, säger Tage Gustafsson.

Om Södra Tjust pastorat skulle få köpa mark av kommunen, så finns det inget behov att anlägga en muslimsk begravningsplats på en gång.

– Men det är viktigt att vara förutseende. Vi skulle exempelvis kunna använda marken till kolonilotter under några år. Det skulle kunna vara en del i ett integrationsprojekt, funderar kyrkogårdschefen och tillägger att det är i dagsläget är brist på kolonilotter i Västervik.

Jungfrulig mark

I 25 år är en grav skyddad och ska lämnas i fred. I Västervik har gravfriden förlängts med 15 år, alltså totalt 40 år. Därefter kan gravplatsen användas på nytt.

Men för muslimska trosbekännare är det otänkbart att begravas på mark där någon tidigare varit begravd. Därför krävs ny mark för detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om