M-toppen
Vad var det som hände på nomineringsstämman när Moderaterna i Kalmar län skulle fastställa sin riksdagslista? I topp tre placerades två kandidater från Västerviks kommun, Jörgen Andersson och Malin Sjölander. Som om det inte vore nog placerades ytterligare en kandidat från kommunen högt upp, Christin Rampeltin-Molin på femte plats.
Det finns en positiv tolkning, och en annan mer illasinnad.
Malin Sjölander beskriver den första:
– Proceduren var sådan att bland dem som nominerades så plockades nio toppkandidater utan inbördes rangordning fram. Vi fick göra en presentation av oss själva, och som jag tolkar det så gjorde vi bra presentationer.
Hon och Jörgen tror inte att det är en slump. De beskriver det som att moderatföreningen i Västervik är livlig, och att det gett resultat i form av att det finns flera medlemmar som vill framåt, och som är beredda att ta tunga uppdrag.
En uppgift säger att det finns splittring inom moderaterna i Västervik, och man lokalt inte kunnat enas om en kandidat. Att två Tjustkandidater placerades så högt skulle bero på att Jörgen Andersson fick ett stark stöd från övriga länet...
– Jag har inte uppfattat att det gick till så, men vore det sant så skulle det väl vara ett styrketecken att flera från Tjust placerar sig högt, trots splittring, svarar Malin Sjölander.
Hon tror att partiet kommer att vinna i Tjust på att ha tre högt placerade kandidater.
– Det ger oss fantastiska möjligheter att möta många väljare. Det jag som kandidat måste fundera på är hur jag kan nå väljare som Jörgen inte når. Så länge vi inte lägger energin på att bekämpa varandra så är det en tillgång med flera starka kandidater.
Med nuvarande opinionssiffror så kommer Moderaterna att gå ner till två mandat. Vad krävs för att trenden ska vända?
– Man ska ta opinionsundersökningar med en nypa salt, enligt en av dem skulle vi till och med bara få ett enda mandat i länet, säger Jörgen Andersson.
Han hoppas på att väljarna ska ta sig en funderare på vad man har, och vad man kan få.
– I 30 år har man pratat om att Sverige är på väg in i en situation där allt färre arbetande måste försörja allt fler. Under vår tid vid regeringsmakten har det skett ett trendbrott där andelen av befolkningen som är i arbete har ökat.
Malin Sjölander fyller i:
– Titta på vad Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill åstadkomma! Han vill skrota de valfrihetsreformer som vi har genomfört. Vi är inte långt från att återvända till ett samhälle där folk inte längre får välja vilken skola de ska sätta sina barn i.
Finns det inte en fara att Moderaterna befinner sig i samma läge som Socialdemokraterna för åtta år sedan. Man är nöjd med det man åstadkommit, och räknar med att det ska räcka vid valet...
– Det är naturligtvis en fara, svarar de, men på frågan om vad som är nästa stora moderata projekt svarar Jörgen Andersson:
– Politik är inte en dokusåpa där man ständigt måste komma med nya utspel. Det handlar om långsiktighet.
Trots att Moderaterna har ett starkt grepp om kommunpolitiken i Västervik så är kommunen inte något moderatfäste i riksdagsvalet. Man presterar under länssnittet.
Varför är det så många som kan tänka sig att rösta på Moderaterna i kommunvalet men inte i riksdagsvalet?
– Den skillnaden måste helt och hållet tillskrivas Harald Hjalmarsson, svarar Jörgen Andersson.
De kommer in på individernas betydelse i politiken. Jörgen Andersson betonar vikten av att personkryssa.
– Efter en mandatperiod i riksdagen så har jag sett vilken betydelse det har om man har ett starkt väljarstöd i ryggen.
Som exempel tar han en politisk motståndare, socialdemokraten Sven-Erik Bucht från Haparanda. Han fick 20 procent av de socialdemokratiska rösterna i Norrbottens län.
– Han har en oerhörd tyngd eftersom alla vet vilket stöd han har på hemmaplan. Därför är kryss inte bara viktiga om man vill ha upp en person som är placerad långt ner på listan.