Jul på Bankestad viktig för barnhem i Argentina

Med en otrolig envishet fortsätter Ingegerd Nilsson, Bankestad, Västra Ed att driva privat dagis och fritids för ett 90-tal urfattiga barn i norra Argentina. De senaste 17 åren har hon helt och hållet ägnat sig åt den verksamheten som hon själv byggt upp. En viktig kugge i finansieringen är arrangemanget med jul på Bankestad.

Alpacka. Bland indianslöjden som Ingegerd Nilsson säljer på Bankestad finns mjuka, varma koftor stickade i alpacka-garn (ett lamadjur).  FOTO: HANS BRANDIN

Alpacka. Bland indianslöjden som Ingegerd Nilsson säljer på Bankestad finns mjuka, varma koftor stickade i alpacka-garn (ett lamadjur). FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-11-22 00:25
- Det är viktigt på flera sätt, säger Ingegerd Nilsson, som kommer hem varje höst för att ordna med den lilla julmarknaden kommande helg. Dels säljer vi indianslöjd och kaffe som ger ett fint tillskott till verksamheten. Dels får jag möjlighet att träffa ett stort antal faddrar som tillför den ekonomiska stommen i den stiftelse som bekostar verksamheten i Argentina.

År 1989 besökte hon norra Argentina som turist. Hon bestämde sig för att försöka göra en humanitär insats. Två år senare köpte hon hus och fick permanent uppehållstillstånd. Med huset som bas började hon en verksamhet för små barn. I början var det bara en handfull.
Nu räcker pengarna som stiftelsen Levande vatten drar in till att hyra två hus och verksamheten omfattar 90 barn. Numera är flera av barnen barn till de barn som Ingegerd Nilsson tog hand om de första åren. Ständigt hittar hon på nya saker för att göra livet lite mer drägligt.

- Nu har vi börjat med att samla de lite äldre barnen, ett 20-tal från högstadiet och uppåt, berättar Ingegerd Nilsson. Ungefär varannan månad gör vi en resa in till stan (Salta). Där går vi på museum och fikar eller äter pizza, det är triviala saker för oss men för dem är det helt nya upplevelser.
Ett annat uppskattat inslag har varit simskola och nu väntar ett sommarläger. Ibland kommer det extra pengar och då kan det bli en oplanerad fest.
- För lite sedan skickade en svensk flicka ett par hundra till en sådan fest. Då fick "mina" barn smaka jordgubbar för första gången. Fattigdomen är total så minsta insats blir en stor händelse.

- På senare tid har jag fått god hjälp av svenska tjejer som kommer och arbetar som volontärer. Jag har också fått flera besök av tjejer från Västra Ed som är faddrar.
Ingegerd Nilsson fyller 66 i år men har inga planer på att sluta sitt oändliga projekt i en tuff värld där det krävs vakthundar över allt för att hålla tjuvarna borta och där inte alla är så förtjusta i att extremt fattiga människor får hjälp och i bästa fall kan ordna sin egen utkomst i förlängningen.
- Nej, sluta har jag inga planer på. Visst är det hårt ibland, men det är så roligt att se positiv förändring. Det skänker hopp och kraft att fortsätta, säger Ingegerd Nilsson som direkt efter helgen sticker tillbaka till Salta-regionen i Argentina, 20 timmars resa med expressbuss från Buenos Aires.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om