Julbordets favoriter
Är det till att vara stressad inför jul? Mmm, kan tänka det. Läs de här raderna och du kan åtminstone bli av med en hel del av dina frågor kring julmaten.
Foto:
Så här ligger det till. Den starkaste ättikan i affären håller 24 procent. Den kallas ibland "ren ättika". Så stark ättikskoncentrat används inte i matlagning. Om man blandar en del 24-procentig ättika med lika mycket vatten får man "ättiksprit" med en koncentration på 12 procent.
Om man blandar en del 24-procentig ättika med tre delar vatten får man sex-procentig "inläggningsättika". Den styrkan är vanlig i recept på inlagd sill.
Matättika innehåller 3 procent ättika.
Julskinka behöver inte kokas på egen spis. Den blir liksom inte bättre för att den puttrar i den egna kastrullen. Däremot bör man senapsgriljera den själv, inte minst för doftens skull.
Revbenspjäll ska vara möra och saftiga. Det är snudd på en omöjlighet om man inte förkokar köttet.
Köttbullar bör man också göra själv eftersom köpta alltid blir avslöjade. Har man inte tid är det bättre att satsa på prinskorv för ingen normal julgäst skulle komma på tanken att ifrågasätta om du gjort korven själv.
Egen pastej är rolig att duka fram, men då är vi inne på avdelningen överkurs.
Så till sist. När det är dags att göra Janssons frestelse måste man tänka på att aldrig lägga potatisstrimlorna i vatten. Då försvinner stärkelsen och frestelsen blir som hela havet gungar, det vill säga vattnig och trist hur mycket grädde man än häller på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!