Kall vår kan hota midsommargubbarna

Den ovanligt kalla våren har påverkat jordgubbsodlarna runt om i Sverige. På Vassbäcks gård utanför Västervik är jordgubbarna ungefär en vecka försenade. Jordgubbsodlaren Åke Bäckström vittnar om enorma krav på att hinna odla fram de sommarförknippade bären till midsommar.

Jordgubbsodlaren Åke Bäckström visar upp hålplasten som han använder tillsammans med en filtduk för att skynda på blomningen av jordgubbsplantorna.

Jordgubbsodlaren Åke Bäckström visar upp hålplasten som han använder tillsammans med en filtduk för att skynda på blomningen av jordgubbsplantorna.

Foto: Karin Hertz

Västervik2013-05-13 15:20

Åke Bäckström lyfter av de dubbla täckdukarna från en del av jordgubbslandet, under finns de grönspirande plantor som ska bringa Västervik de efterlängtade jordgubbarna till midsommar.

– De dubbla dukarna hjälper till att få upp en bra temperatur, säger han och visar två termometrar; utanför duken är det 18 grader medan termometern innanför visar 28 grader, säger han och fortsätter;

– Från första blomman tar det fem veckor till färdiga bär. Här började det blomma för 3-4 dagar sedan, så nu gäller det att försöka driva på plantorna om det ska bli några bär i tid.

Från att oroa sig för otillräcklig värme med frostnätter så är det inte heller bra med för mycket sol, då finns risken att plantorna börjar ”koka”. På Vassbäcks gård vattnar Åke Bäckström för att undvika markfrost så fort temperaturen sjunker under två grader. Dagens halvmulna väder är enligt honom perfekt;

– Jag är optimist. Sen hur mycket jordgubbar som hinner mogna är svårt att säga. Troligen så kommer inte de lokalodlade bären räcka till alla, säger han.

Läs mer i tisdagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om