Kalmar län har för få patologer

Väntetiderna för cancerbesked är orimliga i Kalmar län. Det menar Cancerfonden och Svensk förening för patologi i ett gemensamt pressmeddelande. Landstingsrådet Lena Segerberg (S) lovar att lyfta frågan.

Västervik2010-10-18 00:00
I samband med Rosa Bandet-kampanjen, som pågår hela oktober, har Cancerfonden och Svensk förening för patologi undersökt hur många patologer det finns i Sverige.Patologer är de specialistläkare som ställer diagnos utifrån vävnadsprover.Undersökningen visade en stor brist på just den här yrkesgruppen. Enligt Cancerfonden och Svensk förening för patologi skulle det behöva finnas sju heltidstjänster i Kalmar län, i stället för de fyra som nu finns, för att landstinget ska kunna göra ett fullgott arbete.Bristen på patologer gör att patienter får vänta onödigt länge på besked om de har cancer eller inte.- Vi vet att var nionde kvinna kommer att drabbas av bröstcancer, och andelen ökar. Samtidigt ökar möjligheten till individuell, skräddarsydd behandling. Vi kan rädda allt fler liv, men det förutsätter att det finns tillräckligt många specialistläkare för att både behandla patienter och fortsätta att forska, säger Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare, i pressmeddelandet.Landstingsrådet Lena Segerberg (S) från Västervik är medveten om bristen på patologer. Hon säger att det är svårt för små landsting att få tag på färdigutbildad personal, men de har patologer under utbildning.Det ska fungera så att prover skickas iväg till andra landsting, om det inte finns tillräckligt med personal i det egna landstinget för att hinna titta på dem.Hon tycker absolut inte att man ska behöva vänta så länge på besked som Anette Andersson i Västervik - läs mer i artikeln intill.Landstingets mål är att det ska ta 35 dagar från det att man kommer in i sjukvården, med första misstanken om cancer, till dess att behandling kan sättas in.- Det är viktigt att vi lyfter frågan och ser vad vi kan göra för att nå den här nivån. Generellt uppfattar jag att många upplever att vården fungerar väl, men det finns säkert mer att göra, säger Segerberg.Hon tycker att det är viktigt att få höra när något är fel, och vill involvera patienterna mer i vårdens förbättringsarbete.I slutet på oktober hålls en konferens om bröstcancer i Oskarshamn, där ett 70-tal personer medverkar från sjukvården, politiken och patientföreningen Solvändan.
Patologer
Totalt i landet finns det 189 heltidstjänster inom patologi.Cancerfonden och Svensk förening för patologi menar att det behöver finnas ytterligare 102.Det varierar kraftigt på från landsting till landsting hur många patologer det finns, sett till antalet invånare. I Kalmar län går det 61 500 invånare på varje specialist. I Västerbotten bara 23 000 och i Gävleborg 129 000.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om