Kalmar län minst drabbat av byggarbetsplatsolyckor
Kalmar är det län i landet som är allra minst drabbat vad gäller antalet arbetsolyckor per sysselsatt inom byggbranschen.Enligt experterna beror dock detta inte på att byggarbetsplatserna skulle vara säkrare i här.
Få arbetsolyckor. Kalmar är det län i landet som är minst drabbat vad gäller antalet arbetsolyckor per sysselsatt inom byggbranschen. I Västervik byggs det just nu för fullt på bland annat Tändsticksområdet (bilden). Foto: Anders Steiner
Foto: Fotograf saknas!
Västernorrland var 2006 det mest olycksdrabbade länet - 16 olyckor mer tusen sysselsatta inom byggbranschen. Här anmäldes också flest arbetssjukdomar per sysselsatt i branschen.
- Att Kalmar är det län som hade minst antal arbetsolyckor beror nog mest på slumpens skördar. Det kan finnas en rad förklaringar till dessa siffror, säger Björn Samuelsson, utredare på Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd till Västerviks-Tidningen.
- Bland annat kan anmälningsbenägenheten variera. All olycksstatistik bygger på minst en dags sjukskrivning. Har en byggjobbare fullt med jobb och tjänar bra är han inte lika intresserad av att sjukskriva sig och gå hem för en mindre skada.
Kan det vara så att arbetsgivarna är mer säkerhetsmedvetna vad gäller arbetsmiljön på byggena i Kalmar län?
- Det vore roligt att få säga att det är så. Men då skulle jag samtidigt säga att de inte är det i Västernorrland, säger Björn Samuelsson.
Inom husbyggandsbranschen förekommer en rad situationer där olyckor kan inträffa. Exempelvis fall från hög höjd. Byggjobbare hanterar också sitt material manuellt, vilket ökar riskerna.
- Dessutom använder byggjobbarna många handhållna maskiner.
Den vanligaste olycksorsaken vid byggarbetsplatsolyckor är förlorad kontroll över arbetsredskap eller byggmaterial.
Vanligaste kroppsdel som skadas är fingrar och handleder.
Arbetssjukdomarna kommer, till skillnad mot olyckor, smygande under kanske flera års tid. Belastningsskador är den klart dominerande arbetssjukdomen bland byggjobbare i Sverige.
- Belastningsskadorna står för dubbelt så många sjukdagar som alla arbetsolyckorna tillsammans, berättar Björn Samuelsson.
En orsak till att fler olyckor ibland inträffar kan vara högkonjunkturen. Då söker sig många tillbaka till byggbranschen efter ha varit borta länge. De har kanske glömt bort riskerna och säkerhetstänkandet och är ovana.
Vid högkonjunktur kommer det också in många nya och outbildade på byggarbetsplatserna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!