Kalmar län värst i riket i att krossa fartkameror

Kalmar är, tillsammans med Västra Götaland, det län i landet där man är värst på att krossa eller på annat sätt förstöra fartkameror. Från januari 2007 till mars 2008 vandaliserades fartkameror för 2,4 miljoner kronor i Kalmar län.

Den här fartkameran vid Hyttan, i korsningen mellan E 22 och riksväg 33 strax söder om Västervik, har flera gånger utsatts för vandalisering. Foto: Ander Steiner

Den här fartkameran vid Hyttan, i korsningen mellan E 22 och riksväg 33 strax söder om Västervik, har flera gånger utsatts för vandalisering. Foto: Ander Steiner

Foto: Steiner Anders

Västervik2008-09-06 00:07
Västra Götalands län "toppade listan" med kameraskador för 2,5 miljoner kronor.- Vi ser allvarligt på de här brotten. Det är ett angrepp mot samhällets övervakningssystem, säger Sven-Erik Karlsson, informationschef hos polisen i Kalmar län.Den totala kostnaden för förstörda fartkameror i Sverige låg under den aktuella perioden på 12,7 miljoner kronor, enligt statistik från Vägverket.Framför allt fyra kameror i Kalmar län utsätts gång efter annan för skadegörelse. Två av dem står på Öland, medan de två andra återfinns utefter riksväg 34 söder om Vimmerby samt söder om Hultsfred.Även kameran vid Hyttan söder om Västervik, i korsningen mellan E 22 och riksväg 33, har flera gånger vandaliserats.Typen av förstörelse varierar.- De sprejar glaset framför kameralinsen med svart färg, drar omkull hela stolparna med kätting och bil, skjuter på kameror och de slår sönder kameror med stenar eller olika typer av verktyg, säger Sven-Erik Karlsson.Ingen "kameravandal" har hittills gripits i Kalmar län.- Det står aldrig någon kö med vittnen som berättar vad som hänt. Man brukar ofta prata om att lagar och regler alltid måste vara folkligt förankrade, men det är definitivt inte dessa fartkameror. De skapar mest irritation hos folk. Men det ger å andra sida ingen rätt att förstöra, säger Sven-Erik Karlsson.- Man får tycka vad man vill om dessa fartkameror, men så här får ingen hålla på. Beslutet om kameraövervakning är ju demokratiskt fattat av folkets representanter i riksdagen. Bestämmelser är bestämmelser oavsett vad man tycker.Sven-Erik Karlsson menar att pengarna för kamerareparationer behövs på annat håll.- De 2,4 miljoner kronor det kostar på ett år i Kalmar län skulle vi behöva bättre till vägunderhåll.Polisens informationschef i Kalmar län berättar om tre ynglingar som nyligen dömdes i Örebro tingsrätt för att ha vandaliserat fartkameror.- De fick villkorlig dom och samhällstjänst, motsvarande fyra månaders fängelse. De dömdes också att betala ett skadestånd på hela 450 000 kronor.
Fartkameror
Totalt 970 fartkameror i Sverige sparar 20 liv per år. I Kalmar län finns 50 kameror. Alla placeras synligt och är väl skyltade. Kamerorna innehåller både kamera och radar. Endast fortkörare fotograferas. Alla kameror är direktkopplade till Polisen. Mätsystemet i kameran består av radarsensor för hastighetsmätning, digital kamera för fotografering av fordon, registreringsskylt och förare. Fotoblixt. Kameran innehåller även en dator för styrning av systemets olika funktioner och överföring av bild- och mätinformation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om