- Absolut! Kalmar län är redan en föregångar globalt. 67 procent av vårt energibehov kommer i dag från förnyelsebara bränslen. Det gör oss unika i Sverige, och vi börjar få mer och mer uppmärksamhet för det som hänt här.
Hur har den utvecklingen gått till?
- Både offentliga och privata fastighetsägare har deltagit i en energiomställning där allt fler installerats pelletsbrännare och bergvärme. Investeringarna i kraftvärmeverk har bidragit till utvecklingen. Här i Västerviks kommun har Bostadsbolaget varit väldigt aktivt i övergången till förnyelsebara bränslen.
- Inom näringslivet finns till exempel Södra Cell i Mönsterås. Bruket har gått från miljöbov till en effektiv energiproducent. Spill i produktionen som flis och ytved återvinns till exempel till pellets.
Det gäller energi för uppvärmning. Länet har väl inte haft samma utveckling när det gäller drivmedel?
- Nej, där ligger vi efter. En av orsakerna är infrastruktur. Vi har till exempel inga elektrifierade järnvägar. En stor brist är att vi inte har någon nord-sydlig kustjärnväg. Det skulle hjälpa till för att skapa en fungerande arbetspendling.
Är 100-procent fossilbränslefritt verkligen realistiskt?
- Det är både möjligt och nödvändigt. Det kan bli möjligt dels genom mindre resande, och dels genom effektivare drivmedel.
Vilka är de största hindren för att uppnå de målen?
- De finns på transportsidan. När det gäller tåg tittar vi på hybridtåg som kan gå både på biogas och elektricitet. Något som är spännande är KLT:s senaste upphandling - där trafiken ska drivas av biogas eller miljödiesel. Det kommer att göra lokal tillverkning av biogas mer lönsamt. En viktig signal till många lantbruk. Lokal biogasproduktion skulle kunna innebära gröna jobb på landsbygden.