Kanelbullen - en älskad bulle från 1920-talet

Svenskarna är ett fikande folk, och ett älskat komplement till kaffet är kanelbullen. För att hylla detta ärkesvenska bakverk instiftade Hembakningsrådet 1999 kanelbullens dag som sedan dess infaller varje år den 4 oktober.

Västervik2008-10-04 00:06
Enligt Hembakningsrådet började Kanelbullen att bakas på 1920-talet. Den introducerades när tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget.Men först på 1950-talet blev kanelbullen allmän. Det berättar Gunvor Fröberg, före detta lärare i Matkultur vid Göteborgs Universitet, i en artikel på Hembakningsrådets hemsida. Bullarna förekom i många former och varianter, till exempel som snäcka, giffel, vegabulle, klippt bulle, kringla och så vidare. "Varje husmor satte en ära i att skapa dekorativa modeller", förklarar Gunvor Fröberg.På 1960-talet sedan började alltfler kvinnor att yrkesarbeta och det gjorde att en ny modell av kanelbullen blev vanlig - en som gick lite snabbare att baka. "Vetebrödsdegen kavlades ut och beströks med fett, kanel och socker och rullades ihop. Sedan skars den tvärs över i jämna bitar som lades på plåten med snittytan uppåt. Bullarna fick jäsa under duk och bakades av i ugnen". Det handlar förstås om kanelsnäckan som är den vanligaste sorten än i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om