Kepsen är huvudsaken

Under hela torsdagen stod en stor militärbuss parkerad vid Fiskaretorget i Västervik. Vi blev såklart nyfikna och bestämde oss för att titta in. Bussen var till brädden fylld av hattar och kepsar av olika färg, form och material, tätt packade i långa rader.

- På 60-talet var plommonstoppet, eller kubbhatten som den också kallas, på modet. På 70- och 80-talen skulle man sedan ha bredare bretten på hattarna. Nu, och sedan ett par år tillbaka, är plommonstopet populärt igen, berättar Stig Strand.

- På 60-talet var plommonstoppet, eller kubbhatten som den också kallas, på modet. På 70- och 80-talen skulle man sedan ha bredare bretten på hattarna. Nu, och sedan ett par år tillbaka, är plommonstopet populärt igen, berättar Stig Strand.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-11-13 00:00
I över 50 år drev Stig Strand hattfabriken BNH (Borås nya hattfabrik). I somras sålde han företaget till ett bolag med bas i Skåne. - Jag har inte tid att driva fabrik nu när jag ska börja springa maraton, säger han.- Skämt å sido. Det har blivit dags för pensionering, säger Stig.Ett stort lager hattar och kepsar har han dock kvar och nu reser han landet runt för att sälja ut dem.- Att det blivit många är ju inte så konstigt med tanke på att jag drivit fabrik i 50 år, säger han.Cirka 30 hattmodeller och 40 kepsmodeller har han i sitt sortiment. Varje man behöver minst 3-4 kepsar att varva med vintertid, anser Stig.- Kepsarna måste ju passa till de övriga kläderna, och till olika tillfällen. Men det är det många gubbar som inte förstår. De använder en och samma keps och har svårt att slita sig från den. Tillslut blir den ingrodd och flottig, som en inrökt gammal pipa.Hade det inte varit mer lukrativt att satsa på kvinnohattar i stället kan man undra?- Jo, absolut. När jag öppnade fabriken 1957 var det damhattar som gällde. Alla damer bar ju hatt på den tiden. Men sedan slutet av 50-talet och början av 60-talet dog damhattarna ut. Det hängde samman med att det blev modernt med höga, avancerade, frisyrer. Då fungerade det ju inte att ha hatt längre.I och med detta började Stig att koncentrerade sig på huvudbonader för herrar. I början enbart hattar men så småningom även kepsar och mössor.Någon risk att herrkepsen försvinner ser han inte. - Män har burit keps sedan 1600-talet. Och vid mitten av 1800-talet började kepsen att användas av alla, oavsett klass.
www.vt.se
Se bildspel och webb-tv på www.vt.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om