Kilometerskatt inget för Västervik
Att ta ut en lokal vägskatt för att få loss pengar till angelägna vägprojekt är inget för Västerviks kommun.Det är både socialdemokraten Krister Örnfjäder och moderaten Harald Hjalmarsson eniga om.
Får fixas på annat sätt. Att laga de dåliga vägarna på Västerviks landsbygd med lokala kilometerskatter är ingen bra lösning om man får tro regionens politiker. Modellen är möjligen något för storstäder.Foto: Hans Brandin
Foto: Fotograf saknas!
Till skillnad från vägtullar skulle en region beskattas för satsningar på infrastruktur i regionen. En förebild finns i Tyskland där det tas ut en motorvägsskatt på den tunga trafiken.
- Jag ska erkänna att jag inte satt mig in i förslaget, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson, men rent spontant tilltalas han inte av idén.
- Reser man i Irland och i Portugal finns det sådana lösningar, men den ökar ju inte tillgängligheten till vår infrastruktur, säger kommunalrådet som är rädd för att en taxering skulle göra infrastrukturen i regionen ännu mindre attraktiv.
Den socialdemokratiska riksdagsmannen Krister Örnfjäder, sitter i trafikutskottet, och är bättre bevandrad i detaljerna. När han får frågan om han tror att skatterna kan vara en lösning till exempel för att rusta upp E22 så blir svaret kort:
- Nej.
Han verkar inte vara emot modellen som sådan, men däremot tror han inte att den passar på glest trafikerade sträckor.
- Det finns ett problem i dag att pengarna räcker inte till för att bygga ut och underhålla våra vägar. Därför är vi öppna för att titta på alternativa finansieringar.
Vägskatten tror han framförallt är en lösning för storstäderna.
- Tittar man på var de tätast trafikerade vägarna finns i Västerviks kommun så är det i tätorterna, säger Krister Örnfjäder.
De vägsträckorna är redan finansierade av lokala skatter eftersom de är ett kommunalt ansvar.
En tredje politiker med intresse för infrastrukturen i regionen är regionförbundets ordförande Anders Åkesson (c). Han har inte satt in sig i detaljerna, men säger att han funderat på förslaget sedan han läst om det i en tidningsartikel.
- Det kan vara positivt är att det lokala inflytandet över hur pengarna till infrastruktur kan öka.
Han ser också en fara. Risken finns att tättbefolkade regioner med tät trafik har lättare att presentera vägprojekt som kan delfinansieras med attraktiva skattelösningar, och att de statliga väganslagen går dit.
Kalmar län skulle i så fall riskera att bli en förlorare gentemot storstäderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!