Klaga på resan direkt!

Är du missnöjd med din resa? Se till att klaga direkt på plats, annars kan det bli svårt att få rättelse. Hos Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har antalet klagomål på researrangörerna ökat kraftigt de senaste åren.

Torsten Palm på Allmänna reklamationsnämnden.  Foto: ARN

Torsten Palm på Allmänna reklamationsnämnden. Foto: ARN

Foto:

Västervik2007-10-16 00:25
Om drömresan förvandlas till en mardröm är det viktigt att researrangören får en rimlig chans att rätta till missförhållandena.
- Det kan röra sig om alltifrån att man uppfattar servicen eller standarden på hotellet som dåligt till att man inte fått det som man betalat för, säger Torsten Palm på ARN.

En källa till konflikter kan vara att många resenärer inte brytt sig om att lusläsa bokningsbekräftelsen, biljetter och övriga avtal. Inte sällan blandar man ihop de önskemål man framfört med vad man egentligen beställt och betalt för.
Har man önskat sig ett rum med utsikt mot poolen samtidigt som det inte framgår tydligt att man blivit utlovad detta är det ingen mening att klaga. Inte heller kan man hänvisa till att den finstilta texten gjort vissa undantag och att man inte sett dessa.

Torsten Palm menar att om det finns uppenbara brister bör man dokumentera dessa så gott de går. Finns det mögel på rummet är det bra att ha foton som bevisar detta, samma sak gäller handlingar som visar på till exempel kraftiga förseningar eller inställda aktiviteter.
Går det inte att komma överens med arrangörens representanter på plats är det bara att bita ihop och vänta med reklamationen tills man kommer hem.

Bäst görs det i ett brev där man redovisar vad man är missnöjd med och vilken kompensation man vill ha. Om det inte går att nå en lösning med arrangören kan man anmäla tvisten till ARN. Nämnden handlägger endast skriftliga ärenden som anmäls inom sex månader från det att arrangören första gången helt eller delvis avvisade den klagandes anspråk.
- Ett uteblivet svar är samma sak som ett avvisande, säger Torsten Palm som tillägger att nämnden inte prövar yrkanden som understiger 1 000 kronor.

Efter att ha kontrollerat om anmälan är komplett skickar nämnden en begäran om svar till motparten som får 14 dagar för att yttra sig. Därefter får anmälaren en kopia på yttrandet som denne i sin tur ska svara på inom 14 dagar. Resenämnden sammanträder flera gånger i månaden och tar då upp de ärenden som är klara för avgörande.
- I ungefär vartannat fall som prövas får konsumenten rätt och då skickar vi rekommendationen till näringsidkaren. Om denne inte följer vårt beslut riskerar han att hamna på Råd & Röns svarta lista. Den återges i de flesta dagstidningar och är naturligtvis dålig reklam.
- Men reseföretagen följer i stor utsträckning, drygt åtta fall av tio, våra rekommendationer.

Torsten Palm konstaterar att resebranschen drar av tradition på sig många anmälningar hos Allmänna reklamationsnämnden ARN. Inte sällan är resenärerna missnöjda med standarden på boendet eller den övriga servicen på resmålet. De flesta av de fall som prövas visar att det inte är några gnällspikar och kverulanter som klagar på sina resor.

Även om de flesta arrangörer brukar följa nämndens rekommendationer är det dock en klen tröst för den som fått sin semester förstörd. Det bästa är alltså att klaga direkt på resmålet om man tycker att resan inte följer det som avtalats, menar Torsten Palm.
- Är till exempel hotellet sämre än vad som avtalats går det kanske att få ett annat boende eller så kanske man kan komma överens om någon annan form av kompensation.
Reseanmälningar
Antal inkomna ärenden 2006 och hur stor del som fick helt/delvis rätt
Avdelning (Rätt i proc)
Allmänna 857 (42)
Bank 425 (11)
Bostad 1 021 (47)
Båt 60 (48)
El 1 620 (45)
F-mäklare 74 (25)
Försäkring 778 (13)
Motor 1 564 (40)
Möbler 331 (45)
Resor 1 454 (47)
Sko 151 (41)
Textil 211 (42)
Tvätt 151 (52)
Totalt 8 697 (40)
Källa: Allmänna reklamationsnämnden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om