Klart med antal tjänster i hemsjukvård
Nu inleds rekryteringen till den nya hemsjukvården. Sammanlagt tolv heltidstjänster flyttas över från landstinget till kommunen.
Viktigt val för framtiden. Distriktssköterskorna Marita Palm Ankarman, Ingela Fingal, Gun Ohlsson och Lena Asp Norling måste snart bestämma sig för om de ska stanna kvar inom landstinget eller flytta över till kommunens hemsjukvård. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Vi välkomnas nu att lämna in intresseanmälningar för sju sjukskötersketjänster. Antalet grundas på beräkningar över den tid landstinget i dag lägger på hemsjukvård, säger distriktssköterska Marita Palm Ankarman från Stora Trädgårdsgatans hälsocentral.
Från årsskiftet bildas en en separat hälso- och sjukvårdsenhet inom socialförvaltningen. Där kommer all sjukvårdspersonal att samlas under en gemensam verksamhetschef, som ska rekryteras inom kort. Enheten får en egen budget och personalen ska delta i utformningen av den nya organisationen.
Distriktssköterskorna ska före den 15 oktober ha bestämt sig för att gå över till kommunen eller stanna kvar hos landstinget.
- Det är väldigt kort tid att bestämma sig och fortfarande finns ju inget definitivt beslut i de tolv kommunernas fullmäktige, fortsätter Marita Palm Ankarman.
Fortfarande finns frågetecken runt villkoren för övergången och hur arbetet ska organiseras framöver. Hur många distriktssköterskor landstinget kan behålla efter övergången är också osäkert.
- Det kan bli en övertalighet i kåren och ingen vet vad som kommer att hända. Därför är det svårt att göra ett val nu. Vi vet inte vad vi tackar ja till. Vi vet inte heller vad vi får om vi stannar kvar i landstinget, säger Lena Asp Norling på Gamleby hälsocentral.
- Det är ett moment 22. Hur vi än vänder och vrider oss vet vi inte hur det blir, säger Gun Ohlsson från Esplanadens hälsocentral.
Distriktsköterskorna fick dock ett positivt intryck av kommunen som arbetsgivare under torsdagens möte. Men kritiken mot landstingspolitikerna är hård.
- Politiker fattar beslut och vi på golvet får bara finna oss i vad som har bestämts, säger Marita Palm Ankarman.
Intresset för att byta arbetsgivare varierar bland distriktssköterskorna. Många lockas av att få vara med och bygga upp en helt ny organisation.
- Jag kan tänka mig att gå över till kommunen, men det beror på vad de har att erbjuda. Det känns positivt att kommunen försöker att få med oss i besluten. Vi får förhoppningsvis äntligen vara med och bestämma lite, säger Marita Palm Ankarman.
Men för Ingela Fingal på Ankarsrums vårdcentral är valet enkelt. Hon vill inte byta arbetsgivare.
- Jag vill gärna jobba med hemsjukvård, men inte bara med det. Jag har jobbat i 25 år på en vårdcentral och vill fortsätta med det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!