Klartecken för fortsatt verksamhet vid Målserum
Miljödomstolen finner sammantaget att en fortsatt drift av Målserums avfallsanläggning är bästa alternativet.
Sorterar vidare. Mmiljödomstolen anser attfortsatt vid Målserum är det bästa alternativet för Västerviks sophantering. Arkivbild: MAGNUS GLANS
Foto:
I många delar har såväl miljö- och byggnadsnämnden i Västervik och länsstyrelsen haft synpunkter på bland annat bristande miljökonsekvensbeskrivning. Miljödomstolen, Växjö tingsrätt, har inte delat dessa uppfattningar.
Deponin, soptippen, vid Målserum intill infarten till Västervik har funnits sedan 1950-talet. Den har hela tiden vuxit i storlek och verksamheten har otaliga gånger prövats i olika myndighetsinstanser.
På senare tid har alternativa platser i kommunen studerats. Men ingen av de tio undersökta, icke namngivna, platserna uppfyller kraven på geologisk barriär. Det är överhuvudtaget mycket svårt att i Västerviksregionen finna lämpliga geologiska förhållanden för en deponi.
Därför måste en konstgjord geologisk barriär anordnas oavsett om deponiverksamhet skall fortsätta vid Målserum eller om en ny deponi skall anläggas någon annstans.
Kostnaderna för en anläggning på en ny plats skulle bli oerhört stora. Så alternativet som förordas är fortsatt verksamhet vid Målserum och med utökade ytor när de gamla ytorna har "förseglats" senast vid utgången av 2008.
Även efter 2008 kommer det naturligtvis att finnas behov av att deponera avfall. Samtidigt kommer Målserums avfallsanläggning troligen att få ökad regional betydelse, eftersom flera mindre kommuner i regionen kommer att behöva avsluta sina deponier senast under 2008 på grund av nya krav.
Förbränningen vid Stegholmsverket förväntas dessutom att öka, vilket innebär att det behövs större ytor för mellanlagring och behandling av avfallsbränsle. På grund av den ökade förbränningen kommer även mängden restprodukter för deponering att öka.
Domslutet i korthet:
"Miljödomstolen lämnar Västervik Miljö och energi AB tillstånd enligt 9 kap miljöbalken till befintlig och planerad verksamhet vid Målserums avfallsanläggning innefattande mottagning, sortering, behandling, lagring, deponering och bortskaffande av högst 300 000 ton avfall per år och vidare rätt att utföra de bygg- och anläggningsarbeten som verksamheten förutsätter vid Målserums avfallsanläggning."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!