I båda fallen har regeringen sagt ja till investeringarna. Problemet är att ombyggnationerna ligger ett antal år framåt i tiden, och länspolitikerna vill inte vänta.
Statsbidragen betalas ut först om några år. Det vill Regionförbundet lösa genom att länet kommuner lånar upp pengar till järnvägssatsningarna i väntan på att statsbidragen betalas ut. Det betyder att länet kommer att låna ut pengar till Trafikverket för att verket ska sätta igång med projekt som annars legat längre fram i tiden.
Formellt ska alla kommuner i länet godkänna uppgörelsen, men enligt Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd i Västervik och Regionförbundets ordförande, så har man fått signaler om att man har länets kommuner bakom sig.
- Det känns bra att alla ställer upp. Det hade inte varit självklart.
Han är också glad över att tre kommuner i Östergötland - Linköping, Åtvidaberg och Kinda skjuter till pengar till ombyggnationen av Tjustbanan/Stångådalsbanan.
Trots att insatserna ska göras på den sträcka som ligger i Östergötland är det kommunerna i Kalmar län som har varit de största tillskyndarna av projektet. Banan är viktig inte minst för Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommunikationer med Linköping och vidare till Stockholm.
- Länge fick vi mest klappar i ryggen från Östergötland, men nu har de gått in med sju miljoner kronor i projektet.
När kommer det att hända något?
- Arbetet kommer tyvärr inte igång i år, men nästa år startar det, och det mesta kommer nog att bli klart under året, säger Bruno Nilsson, chef på samhällsbyggnadsenheten i Västervik.
På sträckan mellan Bjärka-Säby och Hjulsbro utanför Linköping kommer det att byggas en helt ny järnvägssträcka. Till det kommer att några kurvor ska rätas ut, och växlar bytas ut.
- Det finns växlar som bara får passeras i 20-30 kilometer i timmen. De byts ut så att man kan hålla 80-90, säger Bruno Nilsson.
Insatserna ska leda till kortare restider mellan Linköping och Kalmar län.
Ytterligare en del länets järnvägssatsning är att man sätter igång arbetet med en järnvägsutredning för Tjustbanan mellan Åtvidaberg och Västervik. Man tar fram ett detaljerat underlag med vilka förbättringar som behöver göras. I den kommer man att få ta ställning till om man ska hålla fast vid dagens sträckning eller göra en helt ny.
När det sedan finns pengar till att genomföra de förslag som presenteras i järnvägsutredningen vet ingen.
- Men det är viktigt att det här underlaget finns. När staten gör stora infrastruktursatsningar är det de projekt som är bäst förberedda som får pengar, säger Bruno Nilsson.
Här ska det satsas
Utanför Linköping. En sträcka som är gemensam för Tjustbanan, mellan Linköping och Västervik, och Stångådalsbanan, som går mellan Linköping, Vimmerby och Kalmar, ska rustas upp. Total kostnad: 200 miljoner.
Utanför Nybro. En ny mötesplats på Kust-till-kustbanan mellan Kalmar och Göteborg byggs vid Örsjö. Kostnad: 60 miljoner.