Klartecken till sparpaket

Sparpaketet för att Västerviks kommun ska nå ett nollresultat klubbades igenom på måndagskvällen, men det skedde efter massiv kritik från de röd-gröna och SD.

Harald Hjalmarsson (M) ser en positiv utveckling i det politiska engagemanget i Västervik.  Arkivfoto: Ellen Kindstrand

Harald Hjalmarsson (M) ser en positiv utveckling i det politiska engagemanget i Västervik. Arkivfoto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2011-05-03 00:00

Innan beslutet skulle tas visade kommunalrådet Harald Hjalmarsson upp en bild som visade hans version av varför Västervik hamnat i det akuta, svåra ekonomiska läget:

 2011 blir ett tufft år för alla Sveriges kommuner och landsting. Under några år har kommunerna fått statsbidrag för att mildra effekterna av finanskrisen. 2010 betalades de sista bidragen ut. Nu ska man stå på egna ben.

 2009 beslutade kommunfullmäktige om ett antal långsiktiga besparingsåtgärder - där fanns bland annat omorganisation och att konkurrensutsätta och privatisera verksamhet. Redan då förstod man att det skulle ta tid innan uppdrag gav effekt. Nu två år senare behöver man ytterligare tid. Hjalmarsson är dock övertygad om att de slutänden ska ge önskad effekt.

Under våren insåg man att kompletterande besparingar som snabbt ger effekt behövde sättas in.

Samtliga borgerliga partier och VDM ställde sig bakom sparpaketet som ska ge 35 miljoner. De röd-gröna och Svergedemokraterna valde att ställa sig vid sidan av.

- Den uppkomna krisen är ett resultat av borgerlig politik. I budgetarbetet 2009 lade vi ytterligare ett antal förslag. Hade man lyssnat på oss då hade läget varit ett annat nu, sade Thomas Kronstål (S).

Tomas Markljung från vänsterpartiet var inte mindre frän:

- Krisen är ett resultat av dålig framförhållning och bristande politiskt ledarskap.

Markljung tog exempel från sin karriär som landstingspolitiker. Enligt honom varnades både kommuner och landsting 2009 för att 2011 skulle bli ett tufft år. I landstinget i Kalmar län tog man därför häromåret det impopulära beslutet att höja patientavgifterna för att klara ekonomin.

- I Västervik har man inte gjort någonting, sade Markljung.

Hjalmarsson försvarade sig med att det 2009 fanns en enighet både i majoriteten och i oppositionen att man skulle prova en väg där man inte höjde skatter och avgifter, utan istället försökte hitta långsiktiga lösningar.

- Jag skulle kunna göra ett räkneexempel med hur vår ekonomi skulle se ut om vi hade samma skattesats som Kalmar (som är en S-styrd kommun. reds. anm.), sade Hjalmarsson i talarstolen.

SD var särskilt kritisk mot att barn- och utbildningsförvaltningen får skjuta på inköp av materiel och fortbildning. Fränast i kritiken var dock Socialisterna - Välfärdspartiet, som även distanserade sig från de andra röda partierna. Johannes Regell ansåg att Kronstål och Markljung dansade efter Hjalmarssons pipa när de pratade om vikten av att ha balans i budgeten.

Sparpaketet

Det är detta alternativ som tjänstemännen förespråkar:

Administration. Fler vakanshållna tjänster återbesätts inte. Ledningen inom barn- och utbildning organiseras om. Kommunen börjar ta betalt för vissa tjänster man utför åt sina dotterbolag. Besparing: 5,7 miljoner kronor.
Inköp.
Man drar bland annat ner på inköp. 6,8 miljoner kronor.
Fastigheter.
Nämndhuset och Centrumgården sägs upp, vilket sparar hyra. Nerdragningar på förvaltningen av äldreboendet Ekliden i Ankarsrum som står tomt. 2,1 miljoner kronor.
Politisk verksamhet. 1 miljon kronor
.

Socialförvaltningen. Måste göra ett överskott - det ska ske genom en minskning av kostnaden för timvikarier. 9 miljoner kronor
Sysselsättning och tillväxt.
I budgeten finns 20 miljoner anslaget. Det dras ner till 11 miljoner. 9 miljoner kronor.

Med ytterligare ett antal mindre besparingar kommer man upp i 34,3 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om