Klipper av träden istället för att såga
En relativt ny teknik används när åbrinkarna vid Vindån gallras på Forsby gård. En inhyrd entreprenör klipper av sly i stora knippen. Ett arbete som hade varit ytterst svårt att göra manuellt.
Luftigt. Så här blir resultatet efter gallringen, den kompakta växtligheten utmed Vindån är betydligt decimerad, men snart kommer lägre buskar och skott från höga stubbar att växa upp och ge en effektiv skuggning som hejdar fotosyntesen i vattnet och därmed håller vass och andra vattenväxter tillbaka.
Foto: Fotograf saknas!
- Fördelarna är många. Dels är den här tekniken mindre känslig för stenar och jord, dels får man med sig allt i ett enda moment. Visst måste jag slipa skären ibland, men det räcker oftast med en gång i månaden. Armen når tio meter och därför går det att gallra långt ner mot vattnet. Det här skulle jag inte vilja göra manuellt.
Buskar och sly har vuxit tätt runt Vindån. Om ingenting görs så dör några av träden ganska snart och sedan faller de ner i ån och täpper till flödet. Eftersom fallet på ån är mycket litet påverkar minsta stopp vattenflödet.
- Men det är inte bara att klippa rent, berättar Hans Andersson, som både är mycket kunnig och mycket intresserad. Det måste vara en bra balas. För många träd och träd som lutar över vattenspegeln är inte önskvärt. Men för få träd är inte heller bra. Då ökar solljuset och sätter fart på växligheten, så då får man vassbestånd som stoppar vattenflödet istället.
Hans Andersson får ofta svåra och känsliga uppdrag runt kulturväxter eller ledningsgator.
- Därför är det viktigt att klippa så dags på året, när träden fortfarande bär löv så att skuggeffekten framträder och när fågellivet avtagit. Jag kan klippa hårdare på norrsidan än på södersidan och jag strävar efter att lämna en del högstubbar för att växtligheten ska breda ut sig lågt ner samtidigt som de höga träden kan växa fritt.
- Allt det här har jag diskuterat med markägaren, vi har gjort en provyta och utgått från den. Ovanliga träd som lind och oxel lämnar jag, liksom björkar och aspar. Sälgen är bräcklig och måste tuktas hårt där den hänger ut över ån.
Sträckan som ska åtgärdas är sammanlagt tio kilometer, hastigheten är cirka 300 meter per dag.
- Vi räknar med att åtgärden ska betala sig själv, säger Per Olsson, Forsby. Slyn som klipps av ska flisas, vi beräknar att det ska bli cirka 2 000 kubikmeter flis och att det i alla fall ska täcka kostnaden för arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!