KLT:s problem kan bli miljonsmäll för kommunen

Just nu är förmodligen förbindelserna mellan länstrafiken och Västerviks kommun frostiga. Skälen är två: nedläggningshotet mot Resecentrum och en räkning från KLT på två miljoner kronor.

Kommunen är bland annat missnöjd med beslutet om nedläggning av Resecentrum.Arkivfoto: Ola Axman

Kommunen är bland annat missnöjd med beslutet om nedläggning av Resecentrum.Arkivfoto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-05-29 14:12

Västerviks kommuns sista år som delägare i länstrafiken avslutades med en riktig stjärnsmäll. Som VT berättat om tidigare sprack budgeten för KLT under 2011, och de dåvarande aktieägarna måste hjälpa till att täcka underskottet.

- Vi har fått en räkning från KLT, men vi har inte betalat den än. Det finns kostnader som vi vill diskutera om vi ska vara med och täcka, säger kommundirektör Carl-Magnus Mårheden.

Lyckas Västerviks kommun inte pruta ner beloppet så måste man betala 2 miljoner kronor. En oförutsedd kostnad, i ett läge där kommunstyrelsen har fullt sjå att få budgeten att gå ihop.

Samtidigt är kommunen missnöjd på ytterligare en punkt: beslutet om nedläggning av Resecentrum.

- De senaste åren har vi satsat stort på kollektivtrafiken, och att få upp resandet. Då får det inte stupa på att tillgängligheten, möjligheterna att få tag på biljetter blir sämre, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson.

Hur man ska lösa problemet med biljettförsäljning vet inte Harald Hjalmarsson, men han vill träffa länstrafiken och diskutera möjliga lösningar.

- I södra länsdelen vet jag att det finns en kommun där man säljer biljetter i turistbyrån. I vårt fall ligger turistbyrån kanske lite för långt bort.

Han nämner också som en möjlig lösning ett provisionssystem där biljetter skulle kunna säljas i kiosker eller butiker.

- På sikt är det kanske så att biljetter kan säljas över nätet, men i dag är det inte alla invånare som har de möjligheterna, säger han.

Detta har hänt

Vid årsskiftet förändrades ägarbilden av Kalmar Läns Trafik AB. Från att ha varit ett bolag ägt av länets tolv kommuner och landstinget, gick länstrafiken till att bli en förvaltning inom landstinget.

Under det sista verksamhetsåret drabbades länstrafiken av ekonomiska problem. Underskottet för 2011 blev 52 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om