Klubben vill få cykla på Gränsö

Förslaget till ny skötselplan för Gränsö väcker reaktioner. Tjust Bike & Running Club menar att cykelförbudet vilar på godtycklig grund.

Led. TBRC undrar varför cyklistern inte tillåts på Gränsöleden.

Led. TBRC undrar varför cyklistern inte tillåts på Gränsöleden.

Foto: Mikael Sönne

Västervik2017-04-27 16:55

I förslaget till ny skötselplan för Gränsö går att läsa att Gränsöleden i första hand är en vandringsled. Formuleringen: ”Syftet är inte att leden ska fungera som motionsspår eller cykelled utan den ska ta människor ut i naturen till fots”, har fått Tjust Bike & Running Club (TBRC) att yttra sig.

I ett remissvar menar man bland annat att formuleringen lämnar tolkningsutrymme. Man frågar om det innebär ett fortsatt cykelförbud.

Mats Wilensjö är ledamot i TBRC.

– Huvudpoängen är: varför har man ett cykelförbud på Gränsöleden? Gör cyklister skada på leden? Stör vi mer än någon annan? Vad är grunden till att man bestämmer att man inte får cykla där?, säger han.

Finns det inte risk för kollisioner, det har väl förekommit incidenser?

– Det är i så fall inget vi i klubben har fått till oss, säger Mats Wilensjö.

Han fortsätter:

– Det är inte bara folk från Västervik som cyklar där, det är mängder av turister. Kommunen marknadsför leden som bra för cykling.

Det Mats Wilensjö syftar på är en text i ”Västervik Sommar”, en broschyr som marknadsför kommunen, bland annat som friluftsdestination. Västervik framåt är beställare av den. Där går att läsa: ”I Gränsö naturreservat väntar en varierad vandringsled som mestadels går fint att cykla med MTB (mountain bike, reds anm).”

Det är fel, och en miss i korrekturen, säger Johan Öhrling Elltorp, marknadskommunikatör på Västervik framåt.

– Vi känner till att det är förbjudet och det är klart att det är olyckligt. Vi kommer att publicera en rättelse om det på hemsidan, säger han.

Han tillägger:

– Jag förstår Tjust Bike & Running och håller med om att det hade varit bra om det hade gått att cykla på leden, inte minst ur besökarsynpunkt i vår ambition att vara en outdoordestination. Självklart med respekt för naturen.

Lars Kåremyr är kommunekolog och den som har lett arbetet med att ta fram förslaget. Han säger att den vanligaste synpunkten man får till sig från de som vandrar på leden är att cyklisterna inte visar tillräckligt mycket respekt.

– Det var också en stor punkt på det allmänna mötet vi höll. Vandrarna tycker att cyklisterna kör för fort och inte visar tillräcklig hänsyn. Det är de som vandrar på vandringsleden som vi sätter i första rummet, det är en vandringsled.

Det kan finnas en kompromisslösning.

– Samtidigt har vi diskuterat om man kan tillåta cykling på de ridleder som finns. Där har inte ridklubben haft något att invända, säger han.

Förslaget ska efter remissomgången presenteras för kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om