Kluvna känslor inför kärnkraftsbesked

Världens chans för Blankaholm! Eller ska den lilla idyllen få stämpeln som grannort till en radioaktiv soptipp? Invånarna i Blankaholm är kluvna inför beskedet om var slutförvaret av svenskt kärnavfall ska hamna.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2009-06-03 11:50
Någon gång under den här månaden kommer beskedet om vart slutförvaret ska placeras. Två platser finns kvar i gallringsprocessen: Östhammar i Uppland och Oxhagen norr om Oskarshamn.Efter beskedet väntar ett gigantiskt arbete på den ort som får förvaret. Under uppskattningsvis sju år kommer 500 - 600 människor att sysselsättas i byggnadsarbetet, och därefter kommer ungefär 250 människor att arbeta med driften av slutförvarsanläggningen.Beskedet betyder också att radioaktivt avfall kommer att förvaras i berget i de norra delarna av Oskarshamn. Avfall som det kommer att dröja tusentals år innan radioaktiviteten klingat av.Den ort i Västerviks kommun där invånarna kanske har störst anledning att fundera på vad slutförvaret kan innebära är Blankaholm som ligger på gränsen till Oskarshamns kommun.- Det är en chansning, men jag hoppas att det kan innebära nya jobb om slutförvaret hamnar i Oskarshamn, säger lanthandlaren John-William Momark.Han är i högsta grad beroende av Blankaholms status som skärgårdsidyll. Handeln under sommarmånaderna är nödvändiga för butikens överlevnad. Han är ändå inte orolig för hur beskedet ska påverka Blankaholm.- Jag tror att ett slutförvar bli positivt för Västerviks kommun.Lite mer kluvna är företagarna intill honom vid det lilla torget. Konstnären Gösta Holmer och hustrun Schuly Holmer som driver gästgiveriet ser både risker och möjligheter.- Vi har redan fått fler kunder tack vare slutförvaret. Under våren har vi haft tre-fyra nattgäster boende från SKB, säger Schuly Holmer.Gösta som är överhuvudtaget är skeptisk till kärnkraft som energiform, känner stor tveksamhet inför ett slutförvar, men ser också skäl som talar för att Oskarshamn ska ta emot avfallet.- Om vi nu ska ha kärnkraft måste vi också ta ansvar för avfallet, men det måste ske säkert.Han konstaterar att redan i dag finns det ett kärnkraftverk på ungefär samma avstånd till Blankaholm.Ann-Marie Rautenberg gjorde en tur med buss ner i Äspölaboratoriets tunnel vid kärnkraftverken i Simpevarp. Hon berättar att det var en nästan skrämmande upplevelse att åka ner i berget.- Jag tror att det kommer att ge arbetstillfällen, men det hjälper inte om det sipprar ute radioaktivt avfall i grunden.
Säkert om 100 000 år
Någon gång i juni kommer beskedet om det blir Oskarshamn eller Östhammars kommun som får ta hand om slutliga förvaret av svenskt kärnavfall.Den kommun som får anläggningen får dessutom en halv miljard kronor till utvecklingssatsningar. Den kommun som förlorar får ännu mer som plåster på såren: 1,5 miljarder.Om slutförvaret hamnar i Oskarhamns kommun blir placeringen Oxhagen utanför Laxamr i norra kommundelen.Driften vid anläggningen tros pågå fram 2050 eller 2060. Därefter kommer avfallet att ligga i urberget och radioaktiviteten kommer långsamt att klinga av. Om 100 000 år räknar man med att radioaktiviteten i avfallet inte ska vara högre än i det uran som en gång bröts som bränsle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om