Knäppgökar viktiga för framgångsrik plats

Västerviks vision är att bli Sveriges mest gästvänliga kommun. Några tips i konsten att få människor att känna sig välkomna fick centrumföreningen och Västerviks kommun av författaren Jan Gunnarsson under ett seminarium på torsdagen.

Vänligt värdskap. Att ha en positiv inställning är viktigt för att besökare ska känna sig välkomna till en plats. Men för att utveckla en plats är det också viktigt att  våga sticka ut och släppa fram galna idéer, anser Jan Gunnarsson.  Foto: ANDERS STEINER

Vänligt värdskap. Att ha en positiv inställning är viktigt för att besökare ska känna sig välkomna till en plats. Men för att utveckla en plats är det också viktigt att våga sticka ut och släppa fram galna idéer, anser Jan Gunnarsson. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-05-12 00:25
Under 30 år har Jan Gunnarsson arbetat med värdskap i olika former, både inom turistnäring och affärsutveckling. Han lyfter fram att bra värdskap är ett grundläggande förhållningssätt där klassiska ingredienser som att tänka positivt och få andra att må bra ingår. Han betonar även vikten av relationer och möten mellan människor. Den mänskliga faktorn som ofta förknippas med olyckor och katastrofer, bör i stället ges en positiv laddning.
- Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom kreativitet och allt det vackra runt omkring oss. Det är genom möten med andra människor som vi kan utveckla en plats. När det gäller att hitta glädje och mening är mänskliga relationer grunden, berättade Jan Gunnarsson i ett fullsatt Fogden.

Konkurrensen mellan kommuner och platser som erbjuder lysande utsikter för investerande företag, studenter och turister är enorm. I kampen om besökare gäller det därför att våga.
- Att utveckla en plats är som att befinna sig i en rulltrappa som går åt fel håll. Vill man behålla sin position måstse man gå, och vill man bli bättre än konkurrenterna måste man klampa på ännu mer.
I denna kapplöpning räcker det inte att kommunen anstränger sig för att producera säljande broschyrer eller att deltar i turistmässor, menar Jan Gunnarsson.
- Man får inte slå sig till ro med vad man redan har. Det gäller att vara lite paranoid också.

När man bygger platsens varumärke - det vill säga medvetet skapar den bild Västervik vill att besökarna ska ha-är profilering av kommunen viktig. Bilden måste vara trovärdig, enkel, lockande och framför allt särskiljande bland städernas lockrop till besökare.
- Att våga sticka ut i bruset är viktigt, och att våga hålla kvar vid sin profil.
Ska Västervik kunna utvecklas långsiktigt gäller att utveckla infrastruktur, ha bra attraktioner, bra boende och utbildning. Man måste också väga in Västerviksbornas attityd till personer som besöker kommuner. Inte minst behövs lite galenskap för att få fram bra idéer som drar besökare. Att starta konserter i ett kalkbrott i Dalarna är ett exempel på något som från början uppfattades som en halvknäpp idé.

- Vem trodde att Dalhalla skulle bli en sådan framgång när idén lanserades? Det krävs alltså entreprenörer och innovatörer. Det är ofta knäppgökarna som står för utvecklingen av attraktioner på en plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om