Knappt 40 uppsägningar så här långt i kommunen

Inte så illa som befarat. Men inte desto mindre ser ett 40-tal kommunanställda ut att sägas upp från sina arbeten.

Kommunens personalchef Tanja Levin konstaterar att det inte blev så många uppsägninar som man först befarade.Arkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Kommunens personalchef Tanja Levin konstaterar att det inte blev så många uppsägninar som man först befarade.Arkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-09-05 00:00

I mars varslade Västerviks kommun arbetsförmedlingen om att man kunde komma att säga upp 75 anställda. En arbetsgivare som planerar större uppsägningar är tvungen att varna arbetsförmedlingen minst fyra månader i förväg. Så här långt så ser uppsägningarna inte ut att bli så omfattande som man först befarade.

Häromdagen berättade vi att en av de största förvaltningarna, barn- och utbildningsnämnden, klarat sig nästan utan några uppsägningar alls.

- Det är några lärare med speciell ämnesinriktning som sagts upp i och med att utbildningar lagts ner. Det finns också några anställda som fått gå ner i tjänstgöringsgrad, säger kommunens personalchef Tanja Levin.

På den andra stora förvaltningen i kommunen, socialförvaltningen, är läget tuffare:

- I våras flaggade vi för att vi skulle få varsla ett 60-tal personer. Under sommaren har läget förändrats. Nu handlar det snarare om ett 30-tal, säger Jörgen Ohlsson, socialchef.

Förklaringarna är två: Dels har pensionsavgångar och naturlig personalomsättning hjälpt till att dämpa antalet uppsägningar, det andra är att förvaltningen sett att det ekonomiska läget inte kräver mer än 30 uppsägningar.

Var försvinner jobben?
- Framförallt är det två verksamheter som läggs ner som gör att vi får säga upp: dels Annagården i Västervik och dels avvecklas platser på Hagnäsgården i Gamleby när de 24 platserna på Ekhamra i Överum blir färdiga, säger socialchefen Jörgen Ohlsson.

Inom kommunstyrelsen som bland annat ansvarar för räddningstjänst, central administration och fysisk planering har man hittills sagt upp fem personer: fyra brandmän och en studievägledare.

- Det kan bli ytterligare fyra, fem uppsägningar inom kommunstyrelsens område, säger Tanja Levin.

Den fjärde förvaltningen som belagts med sparbeting är kultur- och fritidsnämnden. Där ser man ut att klara sig utan uppsägningar av fast anställd personal.

- Sedan tidigare har förvaltningen vakanshållit några tjänster och haft inne tillfälligt anställda. De förlorar jobbet nu, säger Tanja Levin.

Till det kommer att någon sagt upp sig för att börja på ett annat jobb, och någon tagit tjänstledigt.

Summerar man de uppsägningar som genomförts, och som planerar att genomföras slutar siffran på 40-tal. Det är betydligt lägre än vad kommunen varslade om i våras.

- För dem som drabbas är det naturligtvis tragiskt, säger Tanja Levin, och hon vågar inte lova att kommunen sett slutet på uppsägningarna.

- Det är inget självändamål att dra ner på personalen, utan vi gör det för att få en ekonomi i balans. Där är vi inte än.

Socialchefen Jörgen Ohlsson berättar till exempel att socialförvaltningen måste minska sina kostnader med 27 miljoner kronor 2013.

- Vi har en plan för hur det ska gå till, men vi vet inte om det blir några uppsägningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om