Sedan den 28 februari har en stor del av världens muslimer fastat i enlighet med reglerna för fastemånaden ramadan. På söndag avslutas fastan.
Men även under själva ramadan serveras det godsaker i många muslimska hem. Fastan pågår nämligen bara mellan soluppgång och solnedgång och traditionen bjuder att den bryts kvällstid med dadlar och vatten, följt av en hel buffé med godsaker.
– Det är som ett litet julbord. Och om vi kan servera julbord i flera veckor, varför skulle vi inte kunna göra likadant under ramadan? Det skulle också kunna bli en avlastning för mammorna i familjerna, som är de som oftast står och lagar alla dessa rätter. I stället kanske familjen kan gå ut och äta någon kväll i stället, säger Henrik Arkåsen.
Som ett första försök anordnar restaurangen nu till helgen en slags bordsserverad buffé med mat som traditionellt serveras i muslimska hem under ramadan. Förberedelserna är redan i full gång och i köket tar olika röror, sallader och kötträtter form under kockarna Karlos Helal och Haidar Abdulkarims vana händer. Båda har rötter i Mellanöstern och maträtterna är välbekanta för dem.
– Mina favoriter är kobsa, som är ett kryddigt ris med kyckling, samt kebab hindi som är frikadeller på nötfärs i tomatsås, berättar Karlos.
Även för Haidar är kycklingrätten en favorit. Han är själv muslim och fastar liksom så många andra muslimer i Sverige, och Västervik, just nu.
– Fast det är lite svårt att jobba i kök när man fastar eftersom jag inte kan smaka på maten jag lagar. Så jag får ta hjälp av mina kollegor i stället, säger han och skrattar.
Henrik Arkåsen hoppas att även människor med annan bakgrund än den muslimska, ska hitta till restaurangen och våga upptäcka en matkultur som delas av en stor del av världens befolkning.
– Vi vill finnas för alla och motverka polarisering och det här är vårt sätt. Det är ju ingen som ifrågasätter att vi serverar exempelvis pizza eller bibimbap, så varför skulle inte Svenne Banan kunna uppskatta även den här maten? frågar han sig och skakar på huvudet åt några av de kommentarer som kom på sociala medier, när konceptet presenterades.
– Vi fick genast flera negativa kommentarer från folk som undrade vad vi håller på med. Och mitt svar är att vi säljer god mat till glada människor, säger Henrik Arkåsen.