Kolfiber har blivit mycket populärt i laminat på grund av sin höga draghållfasthet och den styvhet som kan uppnås.
Flygindustrin har i decennier använt sig av kompositteknologin och material som till exempel kolfiber är från början utvecklat för just flyget.
I dag är stora strukturella delar av ett modernt passagerarflygplan tillverkat av kolfiberkomposit.
Autoklavteknologin har en absolut särställning i kompositvärlden. En autoklav är en slags tryckkärlsformad ugn som förutom hög temperatur också skapar ett mycket högt tryck. Metoden med att härda material i en autoklav är oslagbar när det gäller kvalitet, precision och flexibilitet.
Metoden används i mycket avancerade sammanhang som inom flyget, rymdteknologin, Formel 1, snabba båtar samt i medicinska sammanhang.
Marström Composite AB i Västervik har många års erfarenhet av autoklavteknologin och bolaget har i dag en avancerad anläggning med möjlighet till värmehärdning av kompositmaterial i tre olika autoklaver, varav den längsta är 35 x 1,7 meter och den största 13 x 2,3 meter.
- Denna kapacitet är unik för Sverige. Möjligheten och kunskapen att tillverka stora kolfiberkompositprodukter i autoklav borde kunna öppna för nya och andra möjligheter på marknaden. Speciellt om dessa kombineras med utveckling, säger företagets vd Pär Wärn.
Marströms har under 2010 anställt en speciell marknadsansvarig, som redan har vaskat fram ett tiotal högintressanta industriföretag att jobba vidare med.
- Medicinteknik är ett område vi tror mycket på framöver. Bland annat tillverkar vi kringutrustning till apparater för röntgen/MR- och tumörbehandling. Bland annat de bord patienten ligger på. Där krävs hög precision samt att materialet inte är elektriskt ledande.
På båtsidan går både RIB-båtarna och katamaranerna på 32 och 40 fot mycket bra.
- Faktum är att vi lyckats sälja tio av våra RIB-båtar för en miljon per styck till America´s Cup Management Team inför America´s Cup 2013.
- Vi för diskussioner med Greenpeace som behöver ett antal stabila RIB-båtar för sin operativa drift, säger Pär Wärn som också berättar att man redan nu, enbart på ritningar, sålt fem exemplar av sin nya Marström 32-katamaran till kappseglare i flera länder.