Kommunal ser kommunen som ett sjunkande skepp

Förspilld tid, förspillda pengar och förspilld kompetens. Det är tre av de stora problemen i Västerviks kommun just nu, enligt Kommunal.

Birgitta Johansson, Anders Johansson, Berit Thall och Bitte Petersen vill peka på det läckage som finns i kommunen, där tid, pengar och kompetens slösas bort.Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Birgitta Johansson, Anders Johansson, Berit Thall och Bitte Petersen vill peka på det läckage som finns i kommunen, där tid, pengar och kompetens slösas bort.Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-06-08 00:00

Något som Kommunal har reagerat på i debatten om kommunens stora underskott är att det har varit för lite fokus på varför skeppet håller på att sjunka.

Enligt Kommunal sker ett stort läckage i form av tid och pengar, som används på ett onödigt eller felaktigt sätt. Medarbetare, vars kompetens inte tas tillvara, lämnar sina tjänster.

Kommunal tycker också att kommunen, som arbetsgivare, borde ta på allvar att sjukfrånvaron nu ökar.

En annan fråga som Kommunal vill lyfta är det stora antalet visstidsanställda på deltid, samtidigt som de flesta vill vara tillsvidareanställda på heltid.

Om man i stället anställde fler på heltid, kunde de jobba på flera ställen, så att det ändå blev flexibelt, vilket både de anställda och kommunen skulle tjäna på.

Ett tecken på att något håller på att gå snett, enligt Kommunal, är att det blir allt mindre tid till sådant som att lära/träna, förbereda, undersöka, utvärdera, reflektera och utveckla.

Fackförbundet applåderar satsningen på en utvecklingsstrateg i kommunen. Även om det finns chefer och andra som jobbar med utveckling, finns det inte metoder att rapportera vad som händer. Medarbetarna förstår då inte vad som görs, och goda exempel sprids inte.

Kommunal tror på ökad delaktighet hos personalen, för att öka effektiviteten, och vill se en organisation som är decentraliserad även i praktiken, där folk verkligen får ta det fulla ansvaret ute på fältet.

Men att omorganisera ger inga förbättringar per automatik.

- Ofta är det inte genomtänkt, utan bara ett hastverk, och så får det ingen chans sedan heller, säger Berit Thall, ordförande för Kommunals sektion omsorg i Västerviks kommun.

- Nu handlar alla bara i panik. Man sätter sig inte ner och tänker efter. Och det håller inte i längden, tillägger Birgitta Johansson, huvudskyddsombud för sektion omsorg.

De neddragningar som planeras ute i verksamheterna skapar en oro hos personalen som i sig leder till en minskad effektivitet. Om folk inte mår bra, kanske de visserligen är på jobbet sina åtta timmar - eller vad de nu ska jobba - men arbetsinsatsen kanske har minskat med tio procent.

Om alla kommunens 3 000 anställda minskar sin arbetsinsats med tio procent är det detsamma som att 300 personers arbete inte blir utfört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om