Kommunalare i protest mot låga löner
Ropen skallade när ett 100-tal Kommunalanslutna inför onsdagens landstingsfullmäktigemöte i Vimmerby demonstrerade mot de dåliga lönerna i vården.
"Vi tar fajten" stod det på Kommunalarnas röda jackor. Och fajten för att få upp lönerna inom Kommunal, den har varat länge.
- Det finns de som jobbat i 30-40 år och inte har mer än 15000-16000 kronor i månaden. Det är dåligt. Vi har ju med människor att göra, inte maskiner, sa Aina Olofsson, som jobbar som undersköterska inom distriktsvården i Ankarsrum, Gunnebo och Hjorted.
- Minst 20000 kronor i månaden vore mer rimligt, menade Karin Bergquist, även hon undersköterska inom distriktsvården, fast i Västervik.
På senare tid har lönefrågan blivit än mer aktuell sedan Kommunal sagt upp sitt gällande avtal och inlett nya förhandlingar med kommun- och landstingsförbunden. Förhandlingar som strandade för en tid sedan och som nu återupptagits med hjälp av medlare.
"Sassa brassa mandelmassa, sluta skyll på dålig kassa" var andra slagord som skanderades. Men landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson (kd) kunde inte göra annat än att hänvisa till just den ekonomiska situationen när han talade till demonstranterna.
-Jag har full respekt för ert engagemang i lönefrågan och ert kunnande inom vården. Men tyvärr har inte landstinget någon extra kassakista att ösa ur, förklarade han.
"Högre lön byta kön?" var ett annat slagord på plakaten. Och det är ingen hemlighet att de flesta av Kommunals vårdanställda är kvinnor och har bland landets lägsta löner.
- Det finns män, men vi är inte många. Flest finns inom ambulanssjukvården, vaktmästeri och den tekniska sidan, förklarade Magnus Karlsson, Kalmar, själv undersköterska och en av de få män som slutit upp i demonstrationståget.
Demonstrationen kom mest att handla om lönefrågan, men enligt Conny Ohlsson och Paula Löfgren, ordförande samt vice ordförande i Kommunals Kalmaravdelning, handlade den också om en oro inför de förändringar som de borgerligas förslag på mångfaldspolicy innebär.
- Problemet är att vi inte fått diskutera det som sker inne i landstinget. Vi vet inte var politikerna står och då är det svårt att ha en uppfattning. Det finns många fina ord på papper, men var är delaktigheten? frågade sig Paula Löfgren.
- Vi är oroliga över mångfaldsplanerna. de borgerliga politikerna hävdar att det inte kommer att bli några problem och man har en övertro på sjukhuset i Simrishamn där en liknande åtgärd drivits igenom. Men personalen har lika dålig lön, lika små resurser och är lika stressad där, säger Conny Ohlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!