Kommunalrådet Hjalmarsson vill privatisera delar av gymnasiet

Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson anser inte att Västervik är redo för ett gymnasieförbund med Vimmerby och Hultsfred, men utesluter inte andra former av framtida regionala utbildningsallianser. Han är inte heller främmande för att låta näringslivet gå in som huvudman för gymnasiets yrkesförberedande program.

Västervik2005-06-30 00:25
Kommunerna Vimmerby och Hultsfred planerar att bilda ett gemensamt gymnasieförbund som ska ansvara för utbildningen. Även Västerviks kommun bjöds in till samarbetet, som syftar till att spetsa kompetensen genom samordning av gymnasieprogrammen. Genom bättre marknadsföring hoppas de två kommunerna locka fler elever och komma till rätta med den överkapacitet som råder. Västerviks kommun väljer dock att avvakta.
- Vi tycker inte att vi är mogna för den typen av allians. Jag tror inte på nödvändigheten att ha ett förbund som juridisk person, utan tror mer på frivilliga samarbetsavtal mellan kommuner, säger Harald Hjalmarsson.
- Däremot är jag positiv till ett helt fritt val för eleverna, som regeringen har föreslagit ska införas år 2007. Det finns också andra typer av större regionala allianser som är tänkbara.

Även Västerviks kommun känner av ett sviktande elevunderlag. Med den ökade konkurrensen från friskolan Östra Akademien måste nu också Västerviks gymnasium vässa klorna i kampen om eleverna. Harald Hjalmarssons framtidsvision är färre gymnasieprogram i kommunal regi, och fler fristående skräddarsydda program. Han är även öppen för att låta näringslivet ta över huvudmannaskapet för exempelvis tekniska programmet. Även det naturvetenskapliga programmet skulle kunna inleda samarbete med privata aktörer, menar han.
- Det vore välkommet om näringslivet tog ett större ansvar för utbildningen av den arbetskraft som behövs. Jag skulle kunna tänka mig att näringslivet går in på de yrkesförberedande utbildningarna och att exempelvis Teknikhuset blir en fristående enhet. Det skulle innebära en förbättring om vi lät delar av Västerviks gymnasium föras över till en annan huvudman. Både personal och elever behöver jobba nära näringslivet och tvärtom.

Att objektiviteten i undervisningen skulle hotas om näringslivet blir utbildningsansvarig avfärdar han.
- Det är ett förlegat synsätt. Det kommer att bli en dragkamp om arbetskraften framöver och näringslivet måste tillgodose behovet av kompetent personal. Därför behövs en direkt koppling mellan företag och utbildning.
Han välkomnar även fler fristående gymnasieskolor i Västerviks kommun.
- På kort sikt är konkurrensen lite jobbig ekonomiskt, men i första hand måste man se till elevernas intressen och val. På längre sikt leder konkurrensen till att den kommunala gymnasieskolan måste vara mer snabbfotad när det gäller att anpassa utbudet till efterfrågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om