Kommunen anklagas för partiskhet

Ett bygglov som snabbehandlades på två dagar i somras väcker starka känslor. - Rättsröta, säger en granne som inte tycker att kommunen lyssnat på hans synpunkter. Just nu ligger inte mindre än tre överklaganden som rör historien och väntar på att få avgöras i rätten.

När husbygget fick bygglov en andra gång såg bygghereen till att jobba snabbt för att det skulle bli inflyttningsklart innan bygget skulle stoppas av ett nytt                              överklagande. Bilden är en arkivbild tagen i ett annat sammanhang.Foto: Karin Nilsson/Scanpix

När husbygget fick bygglov en andra gång såg bygghereen till att jobba snabbt för att det skulle bli inflyttningsklart innan bygget skulle stoppas av ett nytt överklagande. Bilden är en arkivbild tagen i ett annat sammanhang.Foto: Karin Nilsson/Scanpix

Foto: Karin Nilsson

Västervik2012-10-05 00:00

Fredagen den 13 juli kom bygglovsansökan gällande en bostadsfastighet in till Västerviks kommun. Tre dagar senare, måndagen den 16 juli, beviljades bygglovet av miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ingvar Ahlström.

Bygglovet är intressant av tre skäl:

 Den snabba handläggningstiden. Ett bygglov brukar ta ett antal veckor att behandla, i bästa fall.

 Normalt godkänns ett rutinmässigt bygglov av en bygglovshandläggare. Knivigare fall avgörs av de elva politikerna i miljö- och byggnadsnämnden. I det här fallet var bara en presidieberedning, med de tre toppolitikerna inkopplade, innan ordförande fattade beslutet.

 Huset det gällde var näst intill klart. Det fanns ett bygglov sedan tidigare, men efter att det bygglovet hade överklagats hade först länsstyrelsen, och sedan miljödomstolen sagt att byggarbetet måste ligga nere. Det nya bygglovet var ett sätt att kunna färdigställa det omstridda husbygget.

Förhistorien till bygglovet är följande: I februari i år beviljade miljö- och byggnadsnämnden bygglov för huset som ligger i ett sjönära läge i Västervik. Det fanns dock en hake. Jämfört med detaljplanen föreskrev så var huset för högt. Byggnadshöjden låg 1,75 meter över det tillåtna.

Tjänstemännen skrev i sitt yttrande att det var en acceptabel avvikelse, som var "förenlig med detaljplanens syfte". Politikerna höll med och godkände bygget.

Grannarna däremot var kritiska, och överklagade bygglovet. I överklagandet begärde man inhibition. Det vill säga att arbetet med huset inte får pågå förrän rätten avgjort ärendet.

Länsstyrelsen beslutade om inhibition, men då hade husbygget redan påbörjats, och kommit en bra bit på vägen.

I juli hände dock saker. Fredagen den 13 juli kom en ny bygglovsansökan in. Byggplanerna hade modifierats så att bygghöjden sjönk.

Den 16 juli beviljades ett bygglov av miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ingvar Ahlström.

Även detta bygglov överklagades av grannarna.

En av dem säger till VT:

- Den enda förändringen som gjorts är att man byggt till med en uteplats under tak. Då förändrades sättet att beräkna bygghöjden så att den motsvarar detaljplanen. I övrigt hade man inte gjort några förändringar av huset.

Han tycker att den snabba handläggningstiden visar att miljö- och byggnadsnämnden stått på byggarens sida.

- Jag tycker att det luktar rättsröta.

När VT pratar med tre olika källor får vi bilden av en komplicerad historia som lär sysselsätta jurister år framöver. I dag står huset på plats, men länsstyrelsen har inte hunnit pröva något av de två byggloven än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om