Kommunen betalar inga svartlöner till byggen

Miljarder i skattepengar går varje år till svarta löner vid kommunala byggen. En enkät tidningen Byggnadsarbetaren gjort visar att landets kommuner är dåliga på att kolla att det inte förekommer svartarbete på kommunala byggen.

Mats Schöldquist, till höger, är platschef hos Skanska vid det f d tingshuset i Västervik som byggs om till kommunhus. Han kontrollerar personligen att alla hans underleverantörer har kollektivavtal för sina anställda. Till vänster ses Stefan Kvarneryd från företaget Lås & Nyckel.

Mats Schöldquist, till höger, är platschef hos Skanska vid det f d tingshuset i Västervik som byggs om till kommunhus. Han kontrollerar personligen att alla hans underleverantörer har kollektivavtal för sina anställda. Till vänster ses Stefan Kvarneryd från företaget Lås & Nyckel.

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-11-02 00:00
- Nej, vi brukar nog inte gå ut och kontrollera detta. Vi förlitar oss på att det som står skrivet i upphandlingsavtalen följs, säger Christer Strand, arbetsledare på Bostadsbolaget i Västervik. Bostadsbolaget sköter all offentlig upphandling av byggen åt kommunen. När en kommun går ut och tar in anbud på ett bygge krävs alltid, under punkten administrativa föreskrifter, att alla byggjobbare har riktiga avtal. Detta föreskriver bland annat Lagen om Offentlig Upphandling, LOU.Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är dock byggbranschen en "riskbransch" som ska kontrolleras. Både vid upphandling och genom uppföljningar under kontraktstiden. Bara var tredje kommun gör dock som Brå rekommenderar.Enligt Skatteverkets beräkningar går en dryg miljard kronor i skattepengar till svart arbetskraft på kommunala byggen varje år. Verket jobbar just nu hårt med att försöka få fler kommuner att göra regelbundna kontroller av anlitade byggföretag.Ett stort kommunalt bygge som handlats upp i Västervik är om- och tillbyggnaden av tingsrätten till kommunhus på Fabriksgatan. Där har Bostadsbolaget valt att köpa in tjänster från fyra entreprenörer - bygg, vatten och sanitet, ventilation samt el.Byggentreprenaden fick Skanska, som i sin tur anlitat en lång rad underentreprenörer till bland annat områdena målning, plåt, smide, glas, mattläggning, murning, kakel samt lås och nycklar.- De flesta underleverantörer känner vi väl. Om inte kollar vi upp noga att det finns riktiga avtal, säger Skanskas plastchef på Fabriksgatan, Mats Schöldquist.Har du själv någon gång varit med om att en kommun kollat upp förekomst av svartarbete på ett bygge?
- Nej, men det har jag i så fall inte märkt. De kollar ju inte sådant genom mig.Lennart Johansson är platschef på företaget Wirström & Månsson, som ansvarar för vatten, avlopp, värme och kyla i det blivande kommunhuset.- Vi jobbar ofta med samma, kända entreprenörer. Det här är nog ett typiskt storstadsproblem. Det förekommer inga svartarbeten här i Västervik. Sådana företag skulle inte bli långlivade.- I en stad som Västervik är det här inga problem. Vi brukar ta in papper på att entreprenörer betalar skatt. Dessutom brukar facket vara snabba att kolla. Om någon saknade kollektivavtal skulle det komma ut inom max en vecka, säger Christer Strand på Bostadsbolaget.- Det företaget skulle sedan ha mycket svårt att få några nya jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om