Kommunen granskar Irenes fall en andra gång
VT:s artikel om Irene Holmqvist som inte släpps in i simhallen på grund av hennes anorexia väckte starka reaktioner.Nu ska kultur- och fritidsförvaltningen försöka få hjälp av medicinsk expertis för att komma fram till rätt beslut.
Irene Holmqvist.
Foto:
- Min dotter lider av anorexia, hon blev helt förstörd när hon fick läsa tidningen i dag!
Västerviks kommun fick ta emot flera mejl från allmänheten efter VT:s artikel om Irene Holmqvist. I rättvisans namn ska också sägas att VT fick ta emot ett telefonsamtal från en person som tyckte att vi gjorde fel som tog upp ett enskilt fall på det här sättet, och att simhallens föreståndare Anders Strömbäck fattat rätt beslut.
De ytterst ansvariga för simhallens verksamhet, politikerna i kultur- och fritidsnämnden togs på sängen. De hade inte informerats om fallet i förväg. Nämndens ordförande Peter Lundgren hade inte fått dagens VT när andra medier började ringa till honom.
Under förmiddagen pratade han med de ansvariga tjänstemännen.
- De ska försöka få hjälp från sjukhuset för att kunna göra en bedömning av vad som är rätt beslut.
Det kan betyda att simhallen kan komma att ändra sitt beslut, och låta Irene Holmqvist bada där.
Peter Lundgren, försvarar tjänstemännen utifrån den information han fått.
- Det kanske sades till tidningen att det som fick föreståndaren att fatta beslutet var att folk ringt och klagat på Irene Holmqvists utseende, men det som vägde tyngst vid beslutet var medicinska orsaker. Är det till exempel nyttigt att bada bastu när man väger så lite?
Han säger också att finns omständigheter som är konfidentiella som spelat in i beslutet.
Kultur- och fritidsförvaltningens chef Lars Danielsson är sparsam med kommentarer, men bekräftar det Peter Lundgren säger.
- Ärendet är inte på något sätt slutbehandlat. Vi funderar fortfarande på vad som kan vara rätt beslut, men det finns väldigt mycket i ärendet som berör den personliga integriteten så vi kan inte berätta så mycket för pressen om vad vi gör.
Peter Lundgren (c) och nämndens 2:e vice ordförande Matz Pettersson (s) eniga om en sak. Det är inte acceptabelt att neka en person tillträde till simhallen enbart därför att kunder klagat på personens utseende.
- Jag har inte kunnat sätta mig in i just det här fallet, men att utestänga människor med handikapp eller på något annat sätt avvikande utseende är diskriminering, säger Matz Pettersson.
Pettersson menar att dessa personer kanske mer än andra har behov av rekreation och avkoppling. Han är också motståndare till att personer med avvikande utseende ska anpassa sin badtider för att simhallen inte ska dra på sig klagomål. Istället är det de som klagar som får ändra sina tider.
- Vi får finna oss i att förlora lite kundintäkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!