Kommunen har tröttnat på hundbajs

Varje vår dyker det upp en hel del hundbajs när snön smält på Västerviks gator, trottoarer och gräsmattor. I år är det värre än någonsin. Västerviks kommun tänker nu därför ta i med hårdhandskarna för att få stopp på hundägare som vägrar plocka upp efter sina djur.

Västerviks kommun har tröttnat på allt hundbajs som inte tas om hand av hundägarna. Nu har man beslutat försöka driva några fall till domstol. (Obs: hundarna på bilden har inget samband med texten).

Västerviks kommun har tröttnat på allt hundbajs som inte tas om hand av hundägarna. Nu har man beslutat försöka driva några fall till domstol. (Obs: hundarna på bilden har inget samband med texten).

Foto: Sara Winsnes

Västervik2010-04-01 00:03

Videon är inte längre tillgänglig

Hittills har ingen hundägare i Västervik dömts för att ha underlåtit att plocka upp sin hunds avföring på allmän plats, men nu tänker kommunen försöka driva ett antal prejudicerande fall till domstol. I och med att det är sällan någon blir vittne till brottets fullbordande uppmanar miljö- och byggnadskontoret allmänheten att lämna in väl förslutna plastpåsar med upphittat hundbajs. - Alla hundar som någon gång besökt en veterinär och lämnat blodprov finns med i ett riksomfattande och datoriserat DNA-register. Genom att ta ett enkelt DNA-prov på den till oss inlämnade avföringen kan vi i många fall snabbt få en "träff" i det här DNA-registret, säger hälsoskyddsinspektör Roy Bernhardsson till VT. - Det är viktigt att den som lämnar in påsen på en medföljande lapp noterar exakt var innehållet anträffats, understryker Bernhardsson. De märkta påsarna ska läggas i vanliga hundlatriner eller i de speciella mottagningskärl som från och med i dag ställs ut runt om i Västervik. - Allra helst vill vi ha även inlämnarens namn och adress, men den som vill kan givetvis vara anonym. Hundbajset tas om hand av laboratoriet vid Västerviks kommuns reningsverk på Lucerna i Västervik. Där arbetar bland andra laboratoriechef Kerstin Karlsson. - Vi tar ett ytterst litet avföringsprov som vi lägger i ett provrör med en särskild reagensvätska. Provröret skickar vi till Statens Provningsanstalt, SP, som efter inscanning kör provet mot den databas som finns på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. - Har vi då tur får vi en DNA-träff i databasen efter mindre än en minut. Jag tycker det är bra att man nu kanske får tag i en och annan hundägare som skräpar ned på gatorna i Västervik, säger Kerstin Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om