Kommunen köper mark runt Lögarebergen för 10,5 miljoner

Majoriteten vill köpa området kring Lögarebergen trots att det är oklart om man kan få bidrag för delar av miljoninvesteringen. Om planen på en badplats blir verklighet kan investeringen överskrida 20 miljoner kronor.

Tidigare i år köpte kommunen sandstranden där Löga Beach Party hålls varje år. Nu köper man även området från "Roddklubben" till Solsidan, Ekhagen och Piperskärr. Dels planeras ett naturområde. Dels finns tankar om en satsning på badplatsen.

Tidigare i år köpte kommunen sandstranden där Löga Beach Party hålls varje år. Nu köper man även området från "Roddklubben" till Solsidan, Ekhagen och Piperskärr. Dels planeras ett naturområde. Dels finns tankar om en satsning på badplatsen.

Foto: Martina Gradian

Västervik2023-10-10 17:00

Tidigare i år köpte kommunen den lilla bit mark som omfattar sandstranden vid Lögarebergen. Strandfestivalen Löga Beach Party kommer få fortsätta anordnas varje år i tio år.

I början av september dök ett nytt köpekontrakt upp, nu för området kring Lögarebergen och naturområdet som sträcker sig mot Piperskärr och Ekhagen. 

Kommunen ville köpa marken för 10,5 miljoner kronor, för att länka samman staden med Norrlandet. 

Oppositionen tvekade och ville titta närmare på möjligheten att få bidrag för köpet, så köpet återremitterades.

Utredningen visar att Länsstyrelsen bedömer möjligheterna till bidrag som mycket goda, eftersom en stor del av marken ska bli naturreservat, men de kan inte uttala sig om specifika ersättningsnivåer. 

Trots att oppositionen invände har köpekontraktet nu godkänts av majoriteten i kommunstyrelsen. 

undefined
Västerviks kommun köper området mellan Lögareberget och Solsidan i Piperskärr. Tanken är att länka ihop staden med Piperskärr. Köpet finansieras genom att omfördela i investeringsbudgeten.

Tanken är också att göra en storsatsning på badplatsen, och det kan kosta mellan 7 och 10 miljoner kronor. 

Tjänstemännen påpekar dock att det är en fråga om ambitionsnivå. För den nämnda summan får man till exempel både en iordningställd strandlinje, badbrygga, hopptorn, offentlig toalett, sopsorteringskärl, och cykelparkering.

Så vad har majoriteten för ambitioner? 

– Vi får ta ett steg i taget. Det finns behov av att utveckla området, då kanske framför allt med ett säkert sätt att ta sig i och ut vattnet, och med belysning och renhållning, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Så inget hopptorn? 

– Det finns inga medel avsatta i investeringsbudgeten, så det är en framtida fråga, svarar Hjalmarsson. 

undefined
Harald Hjalmarsson (M) säger att det i dagsläget inte finns några planerade investeringar för en upprustning av badplatsen vid Lögarebergen. Det får komma senare. Viktigast att börja med vore då antagligen en badbrygga, soptunnor och belysning.

Att sköta ett naturreservat bedöms kosta 125 000 kronor per år. Att göra i ordning en grusad parkeringsplats i anslutning till området, där besökare till både museet, naturreservatet och badplatsen kan parkera, beräknas kosta mellan 600 000 och 900 000 kronor. En badplats skulle även behöva en löpande driftkostnad på 250 000 kronor om året. 

undefined
Marcus Fridlund (S) anser att man hade kunnat komma billigare undan. "Vi hade kunnat göra ett naturreservat utan att köpa området", säger han.

Oppositionens Marcus Fridlund (S) tror att man hade kunnat komma billigare undan. Om kommunen får bidrag för hälften av köpesumman blir kostnaden ändå 5,25 miljoner kronor.

– Vi är absolut inte emot ett naturreservat. Men vi tror att vi hade kunnat göra naturreservat i området utan att köpa loss marken, säger han. 

Hjalmarsson (M) kontrar dock med att befintlig och planerad infrastruktur i området gör det rimligt med kommunal rådighet över marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!