Kommunen nöjd med krögarna: "Bra samarbete"

Miljöinspektör Anna Heidesjö berättar att restaurangerna i kommunen varit duktiga på att följa reglerna om social distansering. Berömmet tas emot med glädje av krögare i Västervik.

Leif Karlsson på Slottsholmen tycker att sommaren har varit bra trots coronapandemin.

Leif Karlsson på Slottsholmen tycker att sommaren har varit bra trots coronapandemin.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2020-10-07 20:00

Under tisdagen publicerades en artikel på Västerviks kommuns hemsida där man konstaterar att kommunens krögare skött sig under sommaren – i förhållande till restriktioner gällande covid-19. 

– Erfarenheten av de kontroller vi utfört är att vi sällan behövt gå vidare med skriftliga anmärkningar, och när vi gjort det har man åtgärdat dessa snabbt. Det har varit ett bra samarbete, säger Anna Heidesjö, miljöinspektör.

Hon berättar att miljö- och byggnadskontoret utsetts till ansvarig kontrollmyndighet för att säkerställa att lagarna om trängsel på serveringsställen följs. Lagarna trädde i kraft den 1 juli.

Miljöinspektörerna har kontrollerat skyltningar och information, köbildningar, avstånd mellan bord samt kunskap hos personalen på restauranger. Detta har man gjort olika tider på dygnet vid 15 till 20 tillfällen.

Kommer man fortsätta att utföra kontroller även i höst?

– Det kommer vi nog göra, men jag kan inte svara på det. Det är fortfarande vi som är ansvariga för att kontrollera att reglerna följs, säger Anna Heidesjö.

Leif Karlsson på Slottsholmen tycker det är bra att de är nöjda på kommunen.

– Vi har haft jättemycket att göra. Det har varit en väldigt bra sommar, trots att vi tog bort ungefär 30/40 procent av våra säljande ytor i form av stolar. Man vill alltid maximera intäkterna, men i det här läget har vi behövt välja bort det. Respekten för pandemin gick före, säger Karlsson.

Henrik Arkåsen på Guldkant blir glad när han får höra vad kommunen kommit fram till.

– Det är alltid skönt att få beröm. Jag vet att alla har jobbat mycket med det här. Det har varit en ny verklighet för oss, vi har fått ge upp 20 procent av stolarna, säger han.

Arkåsen menar att folk haft stor förståelse. Han säger att årets avståndsregler varit lättare att få gäster att följa än fjolårets rökningsförbud.

– Sen får man väl i sin tur berömma kommunen, för att de tagit fram bra material som vi har kunnat använda oss av, säger Henrik Arkåsen.

I förra veckan rapporterade TT om att lättnader i restriktioner rörande covid-19 kan vara på gång inom restaurangbranschen. De kan bestå i att kulturevenemang får utföras inför fler än 50 personer, som sitter på restaurang. Beslut om detta ska fattas under torsdagen denna vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!