Det var en enig nämnd som fattade beslutet att inte överklaga domen som förbjuder ett återkallande av strandskyddsdispensen för huset i Kålgårdsviken. Hade kommunen vunnit kunde det ha inneburit att det nybyggda huset hade fått rivas.
Strandskyddsdispensen gavs med villkoret att huset skulle användas för verksamhet riktad mot allmänheten, bland annat en kanotuthyrning. Efter att huset stått klart har någon sådan verksamhet inte kommit igång. Istället har huset använts som privatbostad.
Tidigare har länsstyrelsen sagt att det var fel att återkalla strandskyddsdispensen. Kommunen vände sig då till mark- och miljödomstolen som även den sade nej. Nästa instans på tur är mark- och miljööverdomstolen, men nämnden valde alltså inte att gå vidare.
Skälet är att man bedömer att även nästa instans kommer fram till samma slutsats.
– Domen i mark- och miljödomstolen var väldigt klarläggande, säger nämndens ordförande Ulf Jonsson (S).
Det betyder inte att kommunen kommer att ge upp striden. Till nästa nämnd ska tjänstemännen redovisa vilka möjligheter det finns att driva ärendet vidare.
– Mark- och miljödomstolens dom betyder att strandskyddsdispensen gäller, och i den står att huset inte får användas, eller inredas som bostad. Många har missuppfattat och tror att domstolens beslut betyder att det är fritt fram att bo i huset. Så är det inte, säger Carolina Stalebrant, miljöchef.
Bland annat väntar kommunen på länsstyrelsens beslut när det gäller en annan del av ärendet. Kommunen riktade ett förbud mot en grind och en förbudsskylt som är uppsatt vid tomtgränsen. Även detta beslut har överklagats av fastighetsägaren. Överklagandet har legat och väntat på avgörande i mer än ett år.
– Länsstyrelsen har sagt att den vill se att ärendet med den återkallade strandskyddsdispensen avgörs först, säger Carolina Stalebrant.
Hon tycker att mark- och miljödomstolens dom rätar ut några frågetecken inför den framtida handläggningen.
– Även om vi inte får återkalla strandskyddsdispensen, så gav oss domstolen rätt på flera andra punkter.
Moderaten Ingvar Ahlström pekar på vad han tror skulle vara den enklaste lösningen.
– Om fastighetsägaren startade verksamhet enligt strandskyddsdispensen så skulle det bli ett avslutat ärende.