Historiskt så har Västerviks kommun haft ett trafikstöd till sommartrafiken i skärgården. I början av 2000-talet höjdes stödet kraftigt, samtidigt som kommunen ställde krav på utökningar i trafiken. Satsningen slog väl ut så tillvida att antalet resenärer ökade kraftigt.
Kommunen hoppades att den nya högre nivån på antalet passagerare skulle betyda att trafiken skulle bära sig utan stöd, och för några år sedan trappades stödet ner till noll.
Vid kommunstyrelsen i nästa vecka kommer politikerna att få ta ställning till om stödet ska återinföras.
- Vi har haft en dialog med de två företag som driver trafik i skärgården, och båda tycker att det känns osäkert. De letar uppdrag på andra håll, säger Carl-Magnus Mårheden.
I en skrivelse till politikerna refererar han till vad företagen Rais Skärgårdsturer och Tjust Skärgårdsbåtar uppgett:
Kort säsong. Det är under sex-sju veckor efter midsommar som beläggningen är god. Resten av säsongen är ekonomin mycket dålig.
Trots kort säsong och låg nyttjandegrad krävs det omfattande investeringar i båtarna.
Ökande bränslekostnader.
Att driva persontrafik ställer krav på personal med behörighet.
Kommunledningskontoret föreslår att 300 000 kronor anslås tillfälligt under 2011 till skärgårdstrafiken. Dels ska kommunen hjälpa företagen med biljettförsäljning via turistbyrån, dels skulle kommunen stödja företagen med direkta bidrag för trafik. Bidragen ska användas dels för att säkra trafiken till Rågö, dels för att hålla uppe turtätheten och att det finns trafik även under viss tid utanför högsäsongen.
Till kommande år vill kommunledningen utreda hur trafiken ska kunna hållas uppe långsiktigt.
En möjlig lösning som kommundirektören Carl-Magnus Mårheden nämner är att omvandla skärgårdstrafiken till kollektivtrafik. Då skulle det offentliga, till exempel genom länstrafiken, bli huvudman, och trafiken skulle handlas upp. I utredningen skulle man också titta på möjligheterna att samordna den turistinriktade trafiken, med den trafik som finns för fastboende.