Kommunen rustar upp utan beslut i fullmäktige
Trots att satsningen på att rusta upp Västerviks centrum kostar miljontals kronor har det inte fattats något formellt beslut i kommunfullmäktige. Därför riktar kommunrevisionen nu kritik mot kommunen.
Kritisk. Inger Wiman, ordförande för kommunrevisionen, är kritisk mot hur arbetet med att försköna Västerviks centrum har gått till. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER
Foto: Fotograf saknas!
Arbetet med att utveckla Västerviks centrum har pågått sedan tidigt 1990-tal.
I en av delplanerna som kommunfullmäktige då antog står det bland annat att Fiskaretorget och Strandvägen ska omvandlas till gågator.
Något sådant arbete sattes dock aldrig igång, och det var först drygt tio år senare som frågan ännu en gång blev aktuell. Kommunfullmäktige gav då tekniska nämnden i uppdrag att ta fram en genomförandeplan för den framtida centrumutvecklingen, och det är denna plan som revisionens kritik nu riktas mot.
Eftersom tekniska nämndens plan skiljer sig åt på flera punkter från den helhetsplan kommunfullmäktige antog 1990 så borde den nya planen ha godkänts av fullmäktige, anser revisorerna.
- Den nya genomförandeplanen har aldrig behandlats i kommunfullmäktige, vilket den borde ha gjorts, säger Inger Wiman.
Revisorerna skriver i sin rapport att det är en klar brist att genomförandeplanen saknar politisk förankring, eftersom den är av principiell vikt och ger en övergripande bild av den framtida utvecklingen av Västerviks centrum.
Än mer allvarligt tycker Inger Wiman att det är att det inte går att överklaga planen, eftersom det inte finns något beslut om den.
- Det är en fråga om demokrati. Har kommunfullmäktige inte tagit något beslut finns det ju heller inget beslut att överklaga för dem som har synpunkter, säger hon.
Kommunchefen Conny Jansson håller dock inte med om kritiken i revisionsrapporten.
- Indirekt har det ju fattats ett beslut när kommunfullmäktige gav tekniska nämnden i uppdrag att ta fram en genomförandeplan.
Dessutom har man tagit beslut om investeringsmedlen under tiden det här projektet har pågått, säger han och fortsätter:
- När ansökan om medel lämnades in i början av 2003 var både kommunledningen, tekniska nämnden, miljö- och byggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden med i arbetet, så visst finns det politisk förankring i projektet.
Revisorerna anser vidare att det saknas en helhetsplan över centrumutvecklingen i Västervik. Enligt rapporten finns det flera olika projektgrupper och styrdokument för projektet, och det är svårt att veta vem som har helhetssynen över utvecklingen. I revisionsrapporten riktas också kritik mot att det var tekniska nämnden som fick uppdraget att ta fram genomförandeplanen och inte miljö- och byggnadsnämnden. När planen togs fram var det nämligen den senare nämnden som hade ansvaret för den fysiska planeringen i staden, och därför borde planen ha tagits fram av dem.
CentrumprojektetEfter en motion i kommunfullmäktige 2000 fick tekniska nämnden i uppdrag att ta fram en genomförandeplan för projektet att göra Västerviks centrum vackrare.
Planen blev klar 2003. I den ingår bland annat området vid Fiskarehamnen och Skeppsbrokajen.
För arbetet vid Skeppsbron har 6,9 miljoner kronor budgeterats.
Kostnaderna för Fiskaretorget översteg förra året de budgeterade 3,6 miljoner kronorna med 200 000 kronor.
Planen blev klar 2003. I den ingår bland annat området vid Fiskarehamnen och Skeppsbrokajen.
För arbetet vid Skeppsbron har 6,9 miljoner kronor budgeterats.
Kostnaderna för Fiskaretorget översteg förra året de budgeterade 3,6 miljoner kronorna med 200 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!