Kommunen saknar plan mot kvinnovåld
Länstyrelsen kritiserar socialtjänsten för att inte ta ansvar för våld mot kvinnor.
Flertalet kommuner saknar handlingsplaner och rutiner för ärenden som rör misshandlade kvinnor. Västerviks socialtjänst är inget undantag.
Det finns ingen handlingsplan som är färdig, men vi jobbar på den, säger Johan Persson som är individ- och familjeomsorgschef i Västervik.
Vi tappar fart i dessa prioriterade områden eftersom vi tappat personal, och sedan måste lägga ner resurser på rekryteringar, är Johan Perssons förklaring till att en handlingsplan saknas.
I den kommande handlingsplanen vill socialförvaltningen framför allt förbättra samarbetet med kvinnojouren.
Vi får inte tillräckligt med information av kvinnojouren och har därför svårt att komma i kontakt med dessa kvinnor.
Länsstyrelsens rapport konstaterar även att det är svårt för drabbade kvinnor att komma i kontakt med socialtjänsten under kvällar och helger.
I akuta fall finns möjlighet att ta kontakt med socialnämndens ordförande, säger Johan Persson.
Socialsekreterarna försöker därefter träffa den misshandlade kvinnan så snabbt som möjligt för att hitta praktiska lösningar eller hjälpa till att kontakta polisen.
Det primära är att kvinnorna får komma till kvinnojourens lägenhet, eller ordna hotellrum om lägenheten inte är ledig.
Länsstyrelsen riktar även kritik mot att socialtjänsten lägger över ett stort ansvar till de frivilliga kvinnojourerna. Men så är inte fallet i Västervik, anser Johan Persson.
Vi tar ett ansvar men inte fullt ut. Vi jobbar på så gott vi kan för att komma till rätta med de brister som finns, säger han och nämner att socialförvaltningen nu ska se över om joursystemet kan förbättras.
Statistik över hur många ärenden som finns på förvaltningen saknas. Men det rör sig om "något fall varannan månad".
Västerviks kvinnojour kommer i kontakt med betydligt fler fall. Varje vecka tar jouren emot flera samtal från kvinnor med både svensk och utländsk bakgrund.
Samtalen har ökat en del, och det kan bero på att kvinnojourens verksamhet blivit mer känd. Fler och fler kvinnor tar den här möjligheten att få stöd och hjälp av oss, säger Västerviks kvinnojours jourhavande, som av hänsyn till de drabbade vill vara anonym.
Många misshandlade kvinnor föredrar att kontakta kvinnojouren före polis eller socialtjänst.
Det är kvinnan själv som måste ta initiativ att kontakta myndigheter. Ofta är de i ett kritiskt tillstånd och är nära en upplevelse. Många behöver därför tid att tänka över vad de vill innan de går till myndigheter, säger jourhavande kvinna.
I ett par år har Kalmar län ett nätverk bestående av bland annat socialtjänsten, polis, brottsofferjour, åklagare och kvinnojour. Samarbetetet fungerar bra, anser både socialförvaltningen och kvinnojouren.
Kvinnojouren välkomnar dock en handlingsplan, men tycker att kontakten med socialtjänsten fungerar tillfredsställande.
Men vad skulle hända om vi inte fanns? Då fick socialen ta allt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!