Kommunen uppvaktade minister om ungdomsarbetslösheten

Gör Västerviks kommun till pilotkommun för en ny typ av arbetsmarknadsinsatser för ungdomar! Den uppmaningen kom Harald Hjalmarsson (m) och Anita Bohman (s) med när de mötte arbetslivsministern Hans Karlsson.

Västervik2006-04-29 00:25
Ungdomsarbetslösheten är hög i Västervik, och trots att arbetsmarknadspolitik egentligen inte är ett kommunalt ansvarsområde har kommunpolitikerna satt upp målet att ungdomsarbetslösheten ska halveras.
Det kommer att kräva kraftinsatser.

Under våren har kommunen bestämt sig för att anslå två miljoner kronor till insatser för att få ner ungdomsarbetslösheten. Redan när beslutet fattades sade kommunpolitikerna att pengarna inte räckte. De var bara kommunens del i satsningen, resten fick komma från annat håll - gärna staten.
På torsdagen träffade Harald Hjalmarsson, Anita Bohman och kommunchefen Conny Jansson ansvarig minister, Hans Karlsson, och lade fram en begäran om hjälp.

Med sig hade de två skrivelser. En som berättar om det kärva läget i Västerviks kommun, och en annan som beskriver vad som skulle kunna vara en lösning:
- Vi vill införa en insats som är betydligt längre en traditionella arbetsmarknadsinsatser, säger Harald Hjalmarsson.
Han tycker att många av de traditionella insatserna på några månader är för korta.

- De snyggar upp arbetslöshetssiffrorna, men är inte tillräckligt långa för att ungdomarna ska hinna få fotfäste på arbetsmarknaden.
I den modell som kommunpolitikerna förespråkar skulle ungdomarna få upp till två års insats - längden beror på individens behov. Insatsen ska vara en blandning av teori och praktik. Några veckors grundutbildning följs av att ungdomen väljer ett av flera spår inriktat på olika branscher.

Harald Hjalmarsson kallar insatsen för en blandning av arbetsmarknadsinsats och yrkesutbildning.
Vad fick ni för reaktioner från Hans Karlsson?
- Han och hans statssekreterare lyssnade intresserat. Om någon vecka ska de återkomma antingen med nya frågor eller ett besked.
Tyckte de att det överhuvudtaget är realistiskt att Västerviks kommun får bli en pilotkommun?
- Vad jag förstod är man inte beredd att ändra i lagar, däremot kan det bli aktuellt att titta på hur man kan använda resurser i det normala systemet kreativt, svarar Harald Hjalmarsson.
Ungdomsarbetslösheten i Västervik uppgår till nästan 20 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om