Kommunen vill öka landsbygdens inflytande

Under året är det meningen att ett så kallat Landsbygdsdråd ska komma igång i kommunen. Det är för att kunna föra en tätare dialog med medborgarna på landsbygden, säger Lotti Jilsmo.

Råd. Lotti Jilsmo berättar att kommunen startar rådet för att få med mer landsbygdperspektiv i kommunens arbete.

Råd. Lotti Jilsmo berättar att kommunen startar rådet för att få med mer landsbygdperspektiv i kommunens arbete.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västervik2018-01-24 07:00

Redan 2013 bildades Västerviks landsbygdråd. Meningen var att det skulle vara en slags paraplyorganisation för landsbygdens föreningar och det startades på initiativ från intresseföreningar och byalag. Men sedan ett par år tillbaka är rådet vilande.

Nu vill kommunen själva inrätta ett regelrätt råd, liknande de som finns för exempelvis pensionärer och för de med funktionshinder.

– Det handlar om att politiken vill ha ett samtalsforum med företrädare från landsbygden. Kommunen bjuder in till en samtalsarena, säger landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo.

Meningen är att politiker, berörda tjänstemän och företrädare för landsbygden ska kunna träffas och diskutera viktiga frågor för att kunna ha en tätare dialog.

– Kommunen finns till för alla sina medborgare och det är viktigt att kunna diskutera landsbygdens förutsättningar och att hela tiden få in landsbygdsperspektivet i hela kommunens verksamhet, säger Lotti Jilsmo.

Just nu är förslaget att politikerna i kommunstyrelsens presidium ska vara en del i rådet. Utöver dessa vill man nu ha in förslag på ledamöter till resten av rådet. Intresseanmälan och en enkät för hur rådet ska utformas ligger sedan någon vecka tillbaka på kommunens sida på Facebook och även på kommunens hemsida. Där kan man nominera ledamöter till rådet, och rösta på hur många ledamöter som ska finnas, bland annat.

– Vi har fått in 20 svar än så länge och sju personer är nominerade, säger Lotti Jilsmo.

Enkäten ställer även frågor om vilka slags frågor som ska behandlas, och hur ledamöterna ska arbeta.

– Det är ett sätt att få veta vad man tycker i enskilda frågor och stämma av. Det är en chans att vara med och tycka till, rådet blir en slags remiss- eller beredningsgrupp.

Lena Karlsson är ordförande i Edsbruks intresse- och idrottsförening. Hon var med 2013 när förra rådet bildades.

– Den gången upplevde många att vi inte hade ett bra samarbete med kommunen och jag tror att engagemanget svalnade på grund av det, säger hon.

Nu är hon positiv till att man tar ett omtag, på kommunens initiativ.

– Initiativet är bra och om man nu lyssnar så är det så klart positivt. Det viktiga är att rådet fylls av engagerade och drivande människor.

Tänker du själv ställa upp?

– Nej. Just nu är jag engagerad i väldigt mycket, utöver mitt jobb. Det finns helt enkelt inte tid till något mer. Det vore roligt om fler yngre engagerar sig, det hoppas jag på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om