Motionen, som lämnades in av Daniel Gynnerfelt och Maria Andersson, lyfte fram att daglig verksamhet ska efterlikna arbetslivet så långt det går, även om deltagarna inte har en formell anställning. Ett sätt att visa uppskattning vore att inkludera även dem bland de som kan få en minnesgåva efter 25 år, skrev de – och påpekade att flera andra kommuner redan gör just det.
Tjänstemännen höll inte med. De menade att daglig verksamhet är en insats enligt LSS och inte kan jämställas med ett jobb, och att en gåva skulle kunna skapa förvirring kring vad som är anställning och vad som är stöd. Men kommunstyrelsen valde alltså att gå emot det förslaget – och bifalla motionen.
– Det blev en bra diskussion, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) som berättar att flera av de beslutande politikerna vittnade om egna erfarenheter från den dagliga verksamheten.
– Det gjorde att det var lätt att diskutera det här och vi kom, i enighet, fram till att vi ska gå vidare med det här och föreslå fullmäktige att bifalla motionen. Sen får vi titta på hur det här kan utformas.
Oppositionens Marcus Fridlund (S) håller med:
– Jag tycker att frågan är jätteviktig ur ett jämlikhetsperspektiv. Även om man har insatser så är det ju så att de här individerna "går till jobbet".
Nu lämnas ärendet till kommunfullmäktige. Om även politikerna där säger ja till motionen så kan personer som deltagit i daglig verksamhet i 25 år, framöver alltså få samma typ av minnesgåva som kommunens anställda.