Kompostmaskinerna har fungerat utmärkt i åtta år

Samma år som Bostadsbolaget installerade kompostmaskiner valde tre bostadsrättsföreningar i Gamleby att göra samma. Skillnaden är att maskinerna i Västervik inte fungerar och ska bort medan komposteringen fungerar alldeles utmärkt i Gamleby.

Lena Hansson är ordförande i bostadsrättsföreningen vid Slånbärsstigen i Gamleby och initiativtagare till källsorteringen.

Lena Hansson är ordförande i bostadsrättsföreningen vid Slånbärsstigen i Gamleby och initiativtagare till källsorteringen.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-02-06 00:06
Det var i början av 2001 som kompostmaskinerna installerades. Den 21 maj 2001 delade Bostadsbolaget och de tre föreningarna i Gamleby på Västerviks kommuns miljöpris.- Vi har tre bostadsrättsföreningar inom Riksbyggen i Gamleby, säger Lena Hansson, som är ordförande på Slånbärsstigen. Här i vår förening har vi en kompostmaskin medan de andra två, på Hammarsvägen, delar på en maskin. Skötsel och underhåll köper vi av Riksbyggen. Båda kompostmaskinerna har fungerat alldeles utmärkt hela tiden.- Förslitningsdetaljer har vi bytt, som elmotor till kvarnen och knivar. Årligen servas maskinerna genom serviceavtal. Inte en enda gång har de brakat ihop.Vaktmästaren Robert Frank bekräftar.- Båda kompostmaskinerna fungerar klockrent. Jag börjar dagen med att kolla källsorteringsrummet och tittar självklart till kompostmaskinen. Det måste vara fräscht så att våra boende tycker om att gå hit. En gång i veckan plockar jag bort sådant som inte ska finnas i komposten. Det slinker alltid med en och annan plastpåse, falukorvskinn, kapsyler och någon gaffel. - Komposteringen sker i två steg. Var tredje vecka tömmer jag ut mellan 200 och 250 liter jordförbättringsmedel ur varje maskin. Det blandar jag med fem delar vanlig jord och använder på våra områden. Allt började med en ökad sopmängd. Innan källsorteringen slängdes allt i samma påse i ett sopnedkast i trappuppgångarna. - Det blev mer och mer, berättar Lena Hansson. Till slut var det fullt ända upp i nedkastningsrören och så kunde det inte fortsätta. Riksbyggen ville lösa problemen genom att ställa ut en container på tomten men jag föreslog källsortering och styrelsen, både här och i de andra föreningarna nappade. - Information är det allra viktigaste för att lyckas. Vi började när vaktmästaren installerade sorteringskärlen, då höll han en första introduktion. Sedan följde mer och vi fortsätter än med löpande information. Alla som köper lägenhet här får självklart veta hur källsorteringen fungerar.- Sopmängden minskade med 65-70 procent. Det återviningsbara, som glas, metall, hård och mjuk plast samt papper hämtas av Rangsells. Batterier, lampor och elskrot tar vaktmästaren till kommunens återvinningsstation. Tråkigt att komposteringsmaskinerna inte fungerat lika bra i Västervik, det vore synd att ge upp för de kan bevisligen fungera bra, säger Lena Hansson, Gamleby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om