Konfirmanderna ska få spela rollspel

Kan medeltida rollspel appliceras på den kristna tron? Ja, säger Mikael Eriksson och Linus Källman.

Präst. Mikael Eriksson säger att kyrkan måste jobba mer mot ungdomar för att minska tappet i konfirmationsundervisningen.

Präst. Mikael Eriksson säger att kyrkan måste jobba mer mot ungdomar för att minska tappet i konfirmationsundervisningen.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-09-01 05:30

Att använda sig av rollspel i konfirmationen är redan ett beprövat knep i andra församlingar, men i Västervik är det nytt. I slutet av september drar två konfirmationsgrupper igång där en del i konfirmationsundervisningen går ut på rollspel. Linus Källman, dramapedagog i Västerviks församling, förklarar att det framför allt är bordrollspel man ska använda sig utav.

– Man tar en roll som man känner sig bekväm med. Om rollspelet utspelar sig på medeltiden kan man till exempel vara trollkarl. Sedan utsätts man för dilemman och val.

När rollspelet är slut så pratar man om de val man gjorde och om man skulle ha agerat på samma sätt även i verkliga livet. Linus säger att deltagarna många gånger får distans till sig själva och fattar spontana beslut. Scenarierna är dock aldrig kristna, Linus säger att de inte vill leka med sin egen religion.

– Det handlar mer om hur man kan jämföra dilemman med den kristna tron. Hur hade Jesus gjort, till exempel.

Planen är att den här metoden ska fortsätta att användas på framtida konfirmationsgrupper. Mikael Eriksson, präst och den som ansvarar för konfirmationsarbetet på pastoratet, har själv erfarenhet av metoden i andra församlingar och säger att det har fungerat bra. Utöver rollspel ska även andra metoder finnas att välja bland.

Är det inte svårt att få 15-åringar att leva sig in i sina roller?

– Man ska inte se det som skådespel utan mer som en äventyrsfilm där man får vara hjälten. det har egentligen mer gemensamt med datorspel än med teater, säger Mikael.

Nu för tiden är det inte så många som konfirmerar sig i Västervik. Det rör sig om cirka 20 procent och Mikael Eriksson tror att det beror på att det fallit ur modet.

– Jag tror att 15-åringar är väldigt grupporienterade. Det är lite uppförsbacke nu.

Ett steg mot att nå ut till Västerviks unga i högre utsträckning har varit att anställa dramapedagogen Linus och en församlingspedagog. De ska arbeta utåt med riktad verksamhet mot just unga.

Linus har hållit på med både rollspel och lajv i många år. Han säger att det gav honom de delarna han kände att han behövde som ung. Han säger att rollspel både ger äventyr, skapande och intressanta möten. I vår ska konfirmanderna även få åka på ett lajv.

– Min uppfattning är att det inte finns någon rollspelskultur bland ungdomarna. Men jag vet äldre som spelar och det har inte varit några problem att rekrytera ungdomsledare till årets konfirmation.

Vill du konfirmera dig?

Sista anmälningsdag till höstens konfirmation är fredagen den 2 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om