Det började bra. Stiftelsen Marsbäcken såg en lösning på sina ekonomiska bekymmer genom att skriva avtal med Migrationsverket om asylboende.
– Vi lånade 1 700 000 kronor av Tjustbygdens sparbank och renoverade för 1 500 000 kronor. Det är dyrare än man kan tro, det måste vara särskilda lösningar på det mesta, och så klart ett ordentligt brandskydd överallt för att uppnå vandrarhemsstandard, säger Lars Övling. Han är ordförande för stiftelsen.
Allting skulle gå med vinst och ge överskott efter två år enligt beräkningarna.
– Två familjer flyttade och det kom inga nya, det var en ganska tydlig signal, berättar Lars Övling.
– De sade upp avtalet med oss med 14 dagars varsel, säger Jörgen Lundgren från Föreningar i Tjust. Han skakar på huvudet.
Asylboendet hann att existera i ett halvår.
– Vi såg ju att hela satsningen gått omkull, det var bedrövligt sorgligt, det var chockartat för alla, säger Lars Övling.
Kvar står nu stiftelsen med skulder och höga driftskostnader. Avtalet med banken om de 900 000 kronor man har kvar på lånet är fördelaktigt, det poängterar man. Det är driftskostnaderna och fodringar som finns kvar från asylboendetiden som är det akuta problemet.
– Vi behöver ha in mellan 25 000 och 30 000 kronor varje månad. Men pengarna är redan slut, säger Jörgen Lundgren.
Som Jörgen och Lars ser det finns två alternativ. Konkurs eller en ny hyresgäst.
– Vi måste försöka undvika konkurs men det handlar om kanske tre månader, säger Lars Övling.
Istället koncentrera man sig på att få till stånd ett kontrakt med en ny hyresgäst som kan hyra Marsbäcken året runt. Diskussioner förs med en just nu, men är lång ifrån klara.
Det kan också bli aktuellt med så kallad "Crowdfunding" eller donationer, om några donatorer finns det vill säga.
– Vi får in lite pengar under sommaren och har ett par hyresgäster på området. Men vi behöver en stabil grund att stå på, det finns inget alternativ till det, säger Lars Övling.
Man håller hoppet vid liv. Bland annat auktionerar man snart ut tre konstverk skänkta av Benny Ekman.
– Det är konstgjord andning, det vet vi. Men platsen betyder så mycket för många. De hör av sig och berättar hur viktigt den är för föreningarna och hur viktigt det är att den är öppen för allmänheten, säger Lars Övling.
– Vi är öppna för det mesta. Det viktiga är att allmänheten har tillträde till det här fantastiska fritidsområdet. Om man har idéer eller tips får man gärna höra av sig till mig, vi är faktiskt desperata, avslutar Lars Övling.