Konsten att laga avancerad mat på ett stormkök

Pulvermos, korv, ravioli och makaroner. Men vem lagar egentligen avancerad mat på ett stormkök? Familjen Limenholt som besökte MC-dagarna förra året fick testa och avgöra.

Recepten som lagas av familjen Limenholt finns att hämta i Anders Billings bok "Tältmat".

Recepten som lagas av familjen Limenholt finns att hämta i Anders Billings bok "Tältmat".

Foto: Liljegren Anders

Västervik2008-06-02 16:32
Med recept och matkasse i högsta hugg gav sig VT ut bland tälten på Mc-dagarna på Gränsö i jakt på några glada testlagare. Familjen Limenholt nappade direkt och med Nettan Limenholt i spetsen satte de i gång. Indisk gryta till huvudrätt och soliga bananer till efterrätt. - Det är väl inte curry i, för det gillar inte Micke, säger Nettan Limenholt som inte brukar laga indisk mat så ofta. - Det brukar ofta vara curry i mat från Indien. Själv är jag inte jätteförtjust i koriander. Hon instruerar sonen Daniel att tända stormköket. Själv börjar hon hacka löken. Nettan Limenholt hackar vitlök, ber sonen öppna tomatkrossen och grädden. Sen strör hon i spiskummin och kanel, tillsätter buljong, grädde och tomat. - Och sen lite socker. I indisk mat har man ju socker och ska det vara indiskt så får det väl vara det i. Mmm, nu blir det mums mums, säger hon. Men russinen, som ska i tillsammans med quornfiléer och cashewnötter, struntar hon i. När grytan kokat en stund sätter hon ett kärl med vatten i ovanför lågan. - Var tog saltet vägen, hämtar du det Daniel? Så snart vattnet kokar häller Daniel Limenholt i couscousen, som får stå och svälla några minuter. Couscousen är brunprickig. - Det är kanel i couscousen. Jag ville skoja till det lite, säger Nettan Limenholt som börjat förbereda efterrätten, bananer stekta i smör, limesaft, kanel och socker. - Vi har faktiskt kanel i kaffet hemma, kommenterar sonen. Så fort smöret smält tillsätter hon limesaft som hon pressat ur frukten med hjälp av en plastgaffel samt kanel och socker. Bananerna skär hon på längden. - Jag är väl nya Kock-Tina, skojar hon och lägger upp maten på pappersassietter. Daniel, Micke och Nettan Limenholt börjar äta. - Det är kanonkäk. Grädden och tomaten tar över lite. Och jag hade gärna haft chili i. Om man hade vågat krydda lite mer och stekt vitlöken med gullöken hade det varit kanon, säger Nettan Limenholt som aldrig ätit quorn förut. Det har inte Micke Limenholt heller, som blir störtförtjust. - Jag är inte så jätteförtjust i kyckling, då är quorn mycket godare. Det måste vi köpa hem, säger Micke Limenholt. Deras son Daniel, som äter vegetariskt för första gången, tar en till portion och kan absolut tänka sig att äta rätten igen. Men att laga både efterrätt och huvudrätt på stormkök tycker de är lite mastigt. - Det var inte komplicerat, men rätterna skulle passa bättre som husvagnsmat. Man behöver lite fler "pots an' pans", säger Nettan Limenholt som tillägger att de främst använder stormköket för att koka kaffevatten.
Soliga bananer
2-3 gula lökar 1 burk krossade tomater 1 dl matlagningsgrädde 1 vitlöksklyfta indiska kryddor, t.ex. spiskummin och kanel 1/2 buljongtärning russin jordnötter eller cashewnötter olja till stekning quornfilé eller något kött, t.ex. kycklingfilé couscous Hacka löken och låt den puttra i olja på låg värme. Slå på lite vatten så att den blir mjuk och god. Tillsätt tomater, grädde, vitlök, kryddor och buljong och låt såsen koka ihop. Lägg i filébitarna och efter en stund nötter och russin. Nu kan grytan stå och "goa till sig" en stund medan couscousen kokas. Ge grytan ett sista uppkok före servering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om