Konsult får skolpersonal i Västervik att må bättre

Under sex månader, från 1 januari till den 30 juni, har en personalkonsult anställts av barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik för att vidareutveckla arbetsmiljöarbetet, med betoning på att förebygga psykisk ohälsa och sjukskrivningar inom förvaltningen.

Hälsoarbetet lyfts fram. En projektanställd konsult ska få de anställda inom skolan i Västervik att må bättre. Den tillfälliga förstärkning konsulten utgör behövs framför allt inom det psykosociala området, säger personalutvecklingsledare Göran Fuchs på barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: ANDERS STEINER

Hälsoarbetet lyfts fram. En projektanställd konsult ska få de anställda inom skolan i Västervik att må bättre. Den tillfälliga förstärkning konsulten utgör behövs framför allt inom det psykosociala området, säger personalutvecklingsledare Göran Fuchs på barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: ANDERS STEINER

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-02-19 00:25
Personalkonsulten Birthe Björkenstock från Växjö ska för en kostnad av cirka 120 000 kronor jobba vidare med och fördjupa det rehabiliteringsarbete förvaltningen själv redan bedriver sedan några år tillbaka.
Det var personalutvecklingsledare Göran Fuchs på barn- och utbildningskontoret som till barn- och utbildningsnämnden framförde önskemål om att arbetsanpassnings- och rehabiliteringsarbetet inom förvaltningen borde förstärkas med en tillfällig resurs.
Nämnden gillade Fuchs förslag och klubbade igenom projektet "Ohälsa mot hälsa".

- Förstärkningen behövs framför allt inom det psykosociala området, säger Fuchs.
Det primära syftet med förstärkningen är att öka kompetensen ute i verksamheterna, med inriktning mot att problem löses på lokal nivå och att man tidigt uppmärksammar och tar tag i alla tecken på ohälsa.
- Tidiga insatser minskar risken för långtidssjukskrivningar och genom att öka kompetensen på enhetsnivå minskar också behovet av arbetsinsatser på central nivå, säger Göran Fuchs.

Han berättar att förvaltningen de senaste åren märkbart har fått ned sjukfrånvaron och initierat betydande insatser inom arbetsmiljöområdet.
- Under utvecklingsarbetet med förvaltningens arbetsmiljö har samtidigt ett antal områden identifierats som kräver ytterligare insatser för att bibehålla och fördjupa det goda arbete som påbörjats.
Sjukfrånvarotiden, som mäts i procent av ordinarie arbetstid, ökade i och för sig något under 2006 - från 3,7 till 3,9 procent inom barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik.

- Men, det är ändå en jämförelsevis låg siffra och vi är nöjda om vi kan ligga kvar på denna låga nivå. För tre, fyra år sedan var siffran den dubbla inom vår förvaltning, berättar Göran Fuchs.
Projektet "Ohälsa mot hälsa" ska utveckla metoder för att bättre identifiera och förstärka hälsofaktorer. Det ska även bistå skolledarna i arbetsanpassnings- och rehabiliteringsarbetet.
- Som ett led i att förebygga ohälsa och sjukskrivning lyfts hälsoarbetet fram. Hälso- och arbetsmiljöarbetet ska främja trivsel och samarbete, samt öka medarbetarnas delaktighet, utveckling och inflytande i arbetet, säger Göran Fuchs.
- Därmed kan ohälsan minskas och skador och sjukdom av arbetet förhindras.

En annan viktig faktor i arbetsmiljöarbetet handlar om skolledarnas egen utveckling och arbetsmiljö.
Vid samtal med skolledare har framkommit tydliga behov av insatser i form av coachning och egen handledning. Skolledarna har även uttryckt önskemål om insatser av psykosocial karaktär på både grupp- och individnivå inom sina verksamheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om