Konsumenter betalar för bättre djurvård men pengarna når inte producenterna

Svenska djuruppfödare har strängare regler än kollegorna i övriga EU och köttet är dyrare i butiken. Men de svenska uppfödarna får inte mer betalt för sina produkter.

Svenska konsumenter betalar flera miljarder kronor mer för svenskproducerat kött, jämfört med om köttet hade producerats i ett annat EU-land. Ändå får köttproducenterna inte del av mervärdet. På bilden Lena och Ingemar Persson, Lapserum, Gamleby.  Arkivbild: Hans Brandin

Svenska konsumenter betalar flera miljarder kronor mer för svenskproducerat kött, jämfört med om köttet hade producerats i ett annat EU-land. Ändå får köttproducenterna inte del av mervärdet. På bilden Lena och Ingemar Persson, Lapserum, Gamleby. Arkivbild: Hans Brandin

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-04-01 00:05
Mervärdet försvinner på vägen mellan bonden och butiken. Ändå betalar svenska konsumenter mellan 1,8 och 3,2 miljarder kronor mer för svenska produkter årligen, jämfört med om de skulle varit prissatta på samma sätt som de importerade produkterna. Det har jordbruksverket kommit fram till i en studie som nu presenteras. Slutsatsen är att konsumenten betalar för svenska mervärden men betalningen går inte till producenten.Målet med studien har varit att se om mervärden återspeglas i ersättningen till producenterna. Innebörden av mervärden kan variera. Det kan gälla olika kollektiva nyttigheter som öppna landskap, djurskydd, smittskydd, livsmedelssäkerhet, ekologisk produktion med mera. I den aktuella studien innebär mervärden positiva prisskillnader i butik baserat på att produkterna har svenskt ursprung samt positiva skillnader i producentpriser på grund av högre svenska krav och därmed högre produktionskostnader.Slutsatsen blir att konsumenterna betalar för svenska mervärden men betalningen går inte till producenterna. Förklaringen kan vara en kombination av svag konkurrens i detaljhandeln och brist på effektivitet i det svenska förädlingsledet. Lena Persson, Lapserum, Gamleby är grisköttsproducent:- För 10-15 år sedan trodde jag att vi skulle kunna leva på mervärdet som de svenska produkterna har, men så blir det aldrig har jag insett. Vi måste driva effektiv produktion istället för att klara oss. - Att det fanns en skillnad visste jag, men att den var så tydligt och klar visste jag inte, men jag är inte förvånad. Jag vet att vi inte får bättre betalt ändå ser jag i handeln att vissa detaljer kostar mer om de är svenska. Det är bra, men det tråkiga är att pengarna inte kommer till oss. Handeln utnyttjar att det finns konsumenter som är beredda att betala för svenskt kött och därmed för bättre djurvård.- Ska vi se det positivt så hoppas jag att de regler som gäller i Sverige kommer att gälla i övriga EU i en framtid. Då har vi ett försprång eftersom vi lärt oss leva med dessa regler i konkurrens med uppfödare som inte har samma regelverk. När övriga EU får samma regler kommer priserna att öka och ge högre pris även för oss, säger Lena Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om