Det finns stora skillnader mellan kommuner gällande utskrivningen av olämpliga läkemedel till äldre. Socialstyrelsen kallar olämpliga läkemedel för äldre om det finns hög risk för biverkningar. I vissa kommuner har nära en fjärdedel av alla över 80 år någon gång under 2016 fått olämpliga läkemedel utskrivna, medan många andra kommuner ligger under 10 procent. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren sammanställt från Socialstyrelsens siffror. Siffrorna för Västerviks kommun ligger på 12,94 procent vilket är under rikssnittets 15 procent.
Västerviks kommun använder sig regelbundet av de öppna jämförelserna från Socialstyrelsen. Anneli Wahlin, hälso- och sjukvårdschef i Västerviks kommun, bläddrar igenom den senaste sammanställningen som visar bland annat hur många av de äldre som fått olämpliga läkemedel utskrivna.
– Här är statistiken förd över personer som är över 75 år och mer specifikt indelade. Vi ser om personerna är inom hemtjänsten eller i särskilt boende, till exempel. Vi följer siffrorna och använder dem i vårt arbete.
Olämpliga läkemedel kan ge biverkningar som i sin tur riskerar till exempel fallskador.
– Vi arbetar strukturerat där alla i teamet som har hand om patienten medverkar.
Det var 2011 som ”hemteam” startade inom äldreomsorgen med sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, omsorgspersonal, biståndshandläggare och chefer. Hemteamet träffas regelbundet och ser över hur patienten mår.
– Tanken är att man ska se tidiga symptom och göra andra åtgärder innan medicin sätts in. Det kan vara aktiviteter av olika slag. Vi tittar på helheten och försöker se vad det är som gör att patienten till exempel är orolig eller inte kan sova ordentligt.
Hemteamet går efter BPSD (Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom) som är ett slags kvalitetsregister med en strukturerad checklista och praktiska rekommendationer. Det handlar om att de första åtgärderna bör vara en anpassning av miljö och bemötande.
Att gå igenom patientens läkemedel regelbundet är också en viktig åtgärd. I Västerviks kommun görs det en gång per år och man började med det redan 2005.
– Det är läkare tillsammans med personal som gör läkemedelsgenomgången för att kontrollera att medicineringen stämmer och att det inte finns mediciner som förstärker varandra.
Patienter och anhöriga bör ha den aktuella läkemedelslistan på en tillgänglig plats.
– Om det skulle bli fler än en vårdgivare är det viktigt att ta med läkemedelslistan så den som skriver ut ny medicin kan kontrollera mot de mediciner som redan används. Exempel på det är om patienten behöver göra ett akutbesök på sjukhus.
kristina.westring@vt.se