Köparen får inte luras av märkningen

Så här i juletider kommer allt fler att studera etiketten på skinkan och syltan lite extra. Vad är det som gäller?

Västervik2009-12-08 18:15
- Det finns lagstadgade regler och frivilliga åtaganden, säger Ulrika Ehrhardt, Livsmedelsföretagen. Vi försöker gå lite längre för att göra det så tydligt för konsumenten som möjligt. - Våra frivilliga riktlinjer har tagits fram för att så långt som möjligt tillmötesgå konsumenternas önskemål om öppen information gällande råvarors ursprung och tillverkningsland.När det gäller griskött så finns ingen lag på att redovisa ursprung, däremot får inte konsumenten vilseledas.Så här står det i Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel:Redlighet5 § Märkningen och dess närmare utformning får inte "vara sådan att den på ett avgörande sätt skulle kunna vilseleda köparen, särskilt om vad som är utmärkande för livsmedlet och i synnerhet dess beskaffenhet, identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet, hållbarhet, ursprung eller härkomst samt tillverknings- eller produktionsmetod".Det är alltså inte tillåtet att kalla skinka från Danmark för Västerviksskinka, eller trycka en bild röda stugor med blågula flaggor på en sylta som gjort av grisar från Holland.Obligatorisk ursprungsmärkning är det för nötkött, fisk, ägg, honung, färska grönsaker och frukt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om