Köpte inte billigast
Kommunen fick betala 36000 kronor i skadestånd.
Sedan Konkurrenskommissionen pekat på den felaktiga handläggningen valde Västerviks kommun att snabbt betala 36000 kronor i skadestånd till den förfördelade anbudsgivaren.
- Vi har agerat fel och skulle sannolikt ha förlorat i en rättslig tvist, säger kommunens ekonomichef Claes-Göran Carlsson.
- Man måste vara ytterst noga vid sådana här upphandlingar. Kommunens inköpare får aldrig frångå förfrågningsunderlaget.
Av det anbudsunderlag kommunen skickat ut framgick som ett så kallat miljökriterium att förekommande "samordning av bränsletransporterna i syfte att minska tankbilarnas bränslekostnader och därmed bilarnas avgasutsläpp" skulle prioriteras vid värderingen av anbuden.
Vid värderingen av de inkomna buden kom emellertid den omständighet att den billigaste anbudsgivaren samordnade sina transporter i stället att åberopas MOT honom, som en fördyrande och därmed diskriminerande omständighet.
Detta trots att han dessutom presenterat det billigaste anbudet.
Kommissionen påpekade att en upphandlare aldrig någonsin får frångå de förutsättningar för en upphandling som angivits i förfrågningsunderlaget.
Konkurrenskommissionen bedömde att den aktuella upphandlingen av flygbränsle ej handlagts i enlighet med lagen om offentlig upphandling, och att konkurrensen därvid kommit att snedvridas.
När den förfördelade anbudsgivaren en tid senare skickade ett skadeståndsanspråk på 36000 kronor till Västerviks kommun, brydde sig kommunen inte ens om att svara.
- De bara skickade pengarna omgående, med vändande post, säger chefsjurist Pär Cronhult i Konkurrenskommissionen.
Flygbränsleaffären var treårig och omfattade 12000 liter flygfotogen och 12000 liter flygbensin per år. I pengar handlade affären om totalt cirka 350000 kronor.
36000 kronor var den vinst det billigaste oljebolaget gick miste om genom att kommunen från och med den 1 januari i år skrev ett treårigt avtal med en annan flygbränsleleverantör.
Konkurrenskommissionen är en expertgrupp som inrättades den 1 januari 1994 för att bevaka och uppmärksamma frågor som rör konkurrenssnedvridning.
Konkurrenskommissionens ändamål är att "motverka sådan konkurrensbegränsning som ligger i bristande likhet i villkoren för offentliga och privata aktörer på den allmänna marknaden, och som skadar medborgarna i deras egenskap av skattebetalare och konsumenter".
- Problemet i många kommuner är att inköpsavdelningen fortfarande har dåliga rutiner. Inköpschefer har i många år beslutat enväldigt och varit något av "kung över sina upphandlingar", säger Pär Cronhult.
- Genom vårt arbete motverkas förekomsten av mutor och andra smörjmedel, rotaryism och andra ovidkommande hänsyn.
- Det billigaste budet behöver dock inte alltid vara det bästa. Det ska även göras en avvägning mellan kvalitet och pris, summerar Pär Cronhult
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!